Mai multe instituții de stat vor desfășura anchete interne după ce s-a constatat că cetățeanul turc, împușcat mortal săptămâna trecută la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei, era căutat la nivel internațional. În urma acestui incident, instituțiile vizate vor formula până miercuri propuneri de modificare a legislației, pentru a elimina breșele existente. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, după audierile care au avut loc astăzi la Parlament cu ușile închise, transmite IPN.
„În mare parte, legislația oferă instrumente astfel încât în cazul persoanelor care prezintă anumite riscuri de securitate să poată fi aplicată procedura specială rapidă în vederea respingerii statutului de azilant. Practic, noi vorbim despre o situație în care Inspectoratul General pentru Migrație trebuie să răspundă, dar, desigur, și judecătorii care, la fel, au tot amânat de la o ședință la alta luarea acestei decizii”, a declarat Lilian Carp într-o conferință de presă.
Deputatul a oferit detalii despre cele întâmplate, referindu-se, în mod special, la procedurile juridice care au fost aplicate pentru ca cetățeanul turc să se poată afla pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă Serviciul de Informații și Securitate a informat Inspectoratul General pentru Migrație că persoana este căutată la nivel internațional, fiind condamnată pentru comiterea mai multor infracțiuni. Astfel, dreptul respectivului cetățean la azil a fost respins în anul 2022, însă decizia a fost atacată în instanța de judecată, iar persoana vizată a continuat să se afle pe teritoriul Republicii Moldova. „Legea prevede că anumite dosare ale unor cetățeni străini, care prezintă riscuri, sunt examinate printr-o procedură rapidă. Din păcate, Inspectoratul General pentru Migrație nu a folosit această prevedere”, a precizat Lilian Carp.
Potrivit președintelui Comisiei securitate națională, cetățeanul turc a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova pentru aproximativ 560 de zile, pe când, termenul maxim prevăzut în legislație este de 180 de zile.
Audierile parlamentare au fost organizate după ce, la data de 8 iulie, un cetățean turc a fost asasinat în timp ce se afla la terasa unui local din sectorul Râșcani al capitalei. Ulterior, s-a stabilit că este vorba despre un cetățean turc dat în căutare internațională de către autoritățile din Maria Britanie.
La audieri au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Procuraturii Generale, ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului de Informații și Securitate.