VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministerul Muncii a lansat Rețeaua națională de specialiști în protecția și reabilitarea victimelor violenței

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat Rețeaua națională de specialiști în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor. Ministrul Alexei Buzua declarat că specialiști vor avea sarcina de a identifica cazurile de violenți și infracțiune care nu se raportează și vor avea mandatul de e „a fi portavocea celor care au suferit în urma infracțiunilor și violenței”, transmite IPN.

Datele de săptămâna trecută arată că au fost înregistrate 130 de cazuri de violență. În unele raioane sunt zero cazuri înregistrate, dar asta nu înseamnă că acestea nu au avut loc, spune ministrul. Rolul specialiștilor din rețea este identificarea cazurilor care nu se raportează. „Vreau să le mulțumesc colegilor care au optat pentru această funcție destul de complicată și îi îndemn să-și dezvolte abilitatea de a fi proactivi și de a colabora cu ceilalți profesioniști. Specialiștii în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor sunt cei care vor lupta pentru beneficiari, vor fi portavocea persoanelor care au suferit în urma infracțiunilor și în urma violenței. Misiunea noastră este foarte importantă și nu avem dreptul să eșuăm”, a menționat ministrul Alexei Buzu.

Viorica Țîmbălari, directoarea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie, a remarcat că violența este un fenomen dureros, iar agenția pe care o conduce, creată relativ recent, depune zilnic eforturi pentru a o combate. Agenția va lucra împreună cu specialiștii din rețea pentru ca nici o femeie și nici un copil să nu treacă prin violență.

Specialiștii din domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor din cadrul Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială și structurilor subordonate, precum și specialiștii din structurile teritoriale de asistență socială din municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia au participat la diverse instruiri dedicate combaterii violenței în familie și aspectelor privind reabilitarea victimelor infracțiunilor. De asemenea, grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților naționale ale Moldovei de a asigura protecție de calitate, educație, servicii de sănătate și oportunități socio-economice pentru refugiații ucraineni”, implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, specialiștii din domeniu au primit echipament IT performant cu scopul de a le eficientiza munca. Astfel, Uniunea Europeană a oferit 51 de laptopuri și genți cu rechizite pentru birou, care vor fi distribuite specialiștilor din domeniul protecției victimelor violenței în cele 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială, în Chișinău și în UTA Găgăuzia.

„OIM susține eforturile Guvernului Republicii Moldova în lupta împotriva traficului de persoane încă de la începutul anilor 2000. Donația de astăzi, acordată de Uniunea Europeană și facilitată de OIM, este în concordanță cu reforma RESTART a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Aceasta va sprijini practic lucrătorii din întreaga țară să asiste victimele infracțiunilor cu violență, inclusiv refugiații și resortisanții țărilor terțe”, a evidențiat Damien Fresnel, șeful programelor al Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova.

Moldova, fiind candidat de aderare la UE, urmează să transpună principiile UE în legile sale, cum ar fi mecanismul național de referire pentru asistența victimelor infracțiunilor. Mecanismul a extins categoriile victimelor care beneficiază de asistență și protecție. Damien Fresnel a apreciat angajarea de noi specialiști care vor ajuta victimele violenței și infracțiunilor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.