VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cireșele din R. Moldova, gata pentru export: La Strășeni a fost lansată cea mai performantă linie de sortare

Producătorii de cireșe din Moldova își pot extinde prezența pe piețele internaționale, datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a cireșelor, instalată la hub-ul regional GAIA Investment din Bucovăț, Strășeni.

Potrivit Ministerului Agriculturii, această linie, cea mai performantă din țară, permite sortarea automatizată a cireșelor în funcție de mărime, culoare și calibru, eliminând fructele cu defecte interioare și facilitând ambalarea eficientă.

Investiția în infrastructura post-recoltare include și un hydrocooler pentru răcirea fructelor colectate, menținând astfel calitatea și prelungind durata de viață a cireșelor.

De asemenea, au fost procurate lăzi de plastic reutilizabile și distribuite între producători-furnizori, pentru a reduce deșeurile de ambalaje și a crește eficiența operațiunilor de recoltare, răcire și depozitare.

Fondată de trei antreprenori cu experiență în sectorul horticol – un comerciant german de fructe, un exportator și un producător de fructe din Moldova – GAIA Investment SRL a realizat o investiție totală de peste 1 milion de dolari, din care 55 mii de dolari provin din sprijinul oferit de USAID prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR).

„Asocierea în agricultură aduce beneficii semnificative, permițând micilor agricultori să acceseze servicii moderne și eficiente, care altfel ar fi inaccesibile din punct de vedere economic. Formarea cooperativelor demonstrează cum resursele și cunoștințele pot fi combinate pentru a genera plusvaloare în sector. Agricultorii care se asociază și investesc se încadrează automat într-o categorie superioară, maximizându-și astfel veniturile. Exemplul Asociației Moldova Fruct, care a reușit să salveze producția și să evite pierderi semnificative datorită asocierii și colaborării strânse între membri, evidențiază avantajele practice ale cooperării în agricultură. Este evident că asocierea rezolvă două dintre cele mai mari probleme ale agriculturii din Republica Moldova: costurile ridicate de producție și prețurile mici de vânzare. Impactul social al asocierii este de asemenea notabil, cu tinerii implicați în afacerile agricole ale părinților lor, ceea ce asigură continuitatea și dezvoltarea sustenabilă a agriculturii moldovenești”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

„USAID este mândră de colaborarea cu Gaia Investment și suportul oferit pentru crearea unui centru regional de consolidare și sortare a cireșelor. Acest tip de investiții vor aduce sectorul la un alt nivel, vor asigura accesul producătorilor mai mici la piețele europene și vor contribui la obținerea de venituri mai mari pentru toți cei implicați în lanțul valoric – producători, exportatori și angajații lor. Aceste realizări și perspective de succes se datorează parteneriatului solid cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Asociația Moldova Fruct,” a menționat Andrew Segars, Consilier Economic Principal, USAID.

Investițiile continue ale USAID și partenerilor săi au îmbunătățit capacitățile de export ale Moldovei, rezultând în 2023 în exporturi de 16.000 de tone de cireșe, în valoare de peste 22 de milioane de dolari, plasând Moldova printre primele 10 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.

În acest an, în pofida condițiilor climaterice nefavorabile pentru cireșe, în perioada mai-iunie, Moldova a exportat 12 300 tone de cireșe, 1700 dintre care au ajuns pe piața UE. Sezonul de export pentru cireșele din Moldova se va încheia la mijlocul lunii iulie.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.