Ungaria este obligată să plătească 200 de milioane de euro și o penalitate de un milion de euro pentru fiecare zi de întârziere, pentru că nu a implementat schimbări în politica sa de gestionare a migranților și a solicitanților de azil la frontieră. Hotărârea a fost luată de Curții de Justiție a Uniunii Europene.
În verdictul său, Curtea Europeană de Justiție a declarat că Ungaria nu a luat măsuri „pentru a se conforma hotărârii din 2020 în ceea ce privește dreptul solicitanților de protecție internațională de a rămâne în Ungaria în așteptarea unei decizii finale cu privire la recursul lor împotriva respingerii cererii lor și la îndepărtarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală”
În conformitate cu legislația actuală a Ungariei, persoanele pot depune cereri de azil doar în afara granițelor Ungariei, la ambasadele acesteia din Serbia sau Ucraina, țări vecine. Cei care încearcă să treacă granița sunt în mod obișnuit trimiși înapoi.
Curții de Justiție a Uniunii Europene constată că Ungaria a limitat accesului la procedura de acordare a protecției internaționale, a reținut ilegal solicitanții de protecție internațională în zone de tranzit și nu a respectat dreptul acestora de a rămâne pe teritoriul ungar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești.
În contextul în care, Ungaria încă nu a respectat hotărârea din 2020, Comisia Europeană a introdus o nouă acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, solicitând impunerea de sancțiuni financiare. Mai mult, Curtea a subliniat că, prin acest comportament, Ungaria a ignorat principiul cooperării loiale și a refuzat să aplice politica comună a UE privind protecția internațională și regulile de expulzare a cetățenilor străini aflați ilegal.
Întrucât această neîndeplinire a obligațiilor constituie o încălcare fără precedent și excepțional de gravă a normelor UE, Curtea obligă Ungaria la plata unei sume forfetare de 200 de milioane de euro și a unei penalități cu titlu cominatoriu de un milion de euro pe zi de întârziere.