VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație, sprijin pentru reuniunea Convenției Diasporei Moldo-Americane din Washington

Diaspora Republicii Moldova din America de Nord a fost prezentă în număr mare alături de antreprenori notabili la cea de-a 10-a ediție a Convenției Moldo-Americane, „CMA”, care a avut loc în perioada 19-21 aprilie 2024, la Washington DC. Având în vedere rolul stabilității Republicii Moldova privind conflictul din Ucraina, în acest an, CMA a atras participarea la nivel înalt a membrilor comisiei pentru relații externe a Camerei Reprezentanților din SUA, precum și a administratorului pentru USAID. Reuniunea a avut loc la istorica bibliotecă a Congresului. În cea de-a doua zi a conferinței a avut loc o reuniune a comunității de afaceri moldo-americane, care a discutat despre cum să investească în Moldova în vederea contribuției la rezistența și stabilitatea țării. OIM a participat și a sprijinit reuniunea anuală a Convenției Diasporei Moldo-Americane, transmite IPN.

Convenția Moldo-Americană este o platformă publică de dialog și comunicare, care militează pentru extinderea legăturilor economice, culturale și politice. Scopul principal al Convenției Moldo-Americane este de a construi o comunitate puternică și unită, capabilă să îmbunătățească viața moldovenilor din America de Nord și să ajute oamenii din Moldova. Convenția este o platformă pentru a aduce împreună mințile strălucite și cele mai entuziaste inimi ale diasporei moldovenești din America de Nord. Convențiile anuale sunt găzduite în diferite orașe din America de Nord și fiecare dintre ele se concentrează pe mai multe teme care sunt relevante pentru nevoile în continuă schimbare ale comunității și evoluțiile din Republica Moldova.

„Cea de-a 10-a ediție aniversară a evenimentului a fost organizată într-un moment crucial pentru regiune, când Congresul Statelor Unite ale Americii și-a exprimat votul în sprijinul Ucrainei și, în cele din urmă, în favoarea stabilității și progresului întregii regiuni. Întâlnirea a avut loc la Biblioteca Congresului SUA / clădirea Thomas Jefferson, reunind vorbitori de profil din sectorul politic și de dezvoltare internațională din SUA și Republica Moldova”, precizează OIM Moldova într-un comunicat de presă.

În prima zi, administratorul USAID, Samantha Powers, Scott Nathan, directorul general al Corporației Internaționale de Finanțare a Dezvoltării din SUA, Deborah Ross, membră a Congresului SUA din Carolina de Nord, care co-prezidează Grupul Congresional pentru Moldova, împreună cu Michael Lawler, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din SUA, și Erin E. McKee, administrator adjunct al Biroului Europa și Eurasia, USAID, și-au unit vocile în sprijinul procesului de reformă democratică a Republicii Moldova, al aderării la UE, al combaterii corupției și a influenței externe nejustificate, subliniind importanța diasporei ca factor de schimbare și progres.

La eveniment s-au alăturat viceprim-ministrul Republicii Moldova, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, mai mulți secretari de stat, șeful agenției de promovare a exporturilor și investițiilor, mai mulți oameni de afaceri de profil cu sediul în Moldova – și peste o sută de membri activi și bine stabiliți ai diasporei moldovenești din SUA și Canada.

Evenimentul a reprezentat o continuare firească a ediției din ziua precedentă a Dialogului Strategic bilateral anual la nivel înalt SUA – Moldova, care a trecut în revistă progresele înregistrate și a identificat noi oportunități de cooperare în ceea ce privește prioritățile comune în cadrul grupurilor de lucru „Statul de drept și buna guvernare”, „Securitate și apărare”, „Economie și energie” și „Legături între popoare” din cadrul Dialogului Strategic.

În discursul său, șeful misiunii OIM în Moldova, Lars Johann Lönnback, a apreciat rolul transformator pe care îl joacă diaspora pentru Moldova, în domeniile economic, democratic și politic, de dezvoltare socială, menționând importanța remitențelor atât financiare, cât și „democratice”, contribuția la reforme și la aderarea la UE prin intermediul returnărilor și schimbului de expertiză.

„În condițiile în care țara a reușit să reziste șocurilor legate de dependența energetică față de Rusia, inflația și criza refugiaților, în cadrul unui joc de lungă durată în continuare pentru stabilitate și reînnoire economică, diaspora va juca un rol enorm și există mecanisme și oportunități concrete de investiții care trebuie explorate”, a notat Lars Johann Lönnback

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.