VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Proiectul reorganizării instanțelor judecătorești, aprobat de Guvern

Din cele 15 judecătorii ale Rep. Moldova, care sunt în prezent, una își va sista activitatea, iar unele sedii secundare vor fi comasate sau transferate în cadrul altor judecătorii. Un proiect de hotărâre, ce vizează modificarea hărții judiciare, a fost aprobat, astăzi, de către Guvern. Potrivit autorilor proiectului, instanțele judecătorești mici sunt ineficiente, iar întreținerea sediilor acestora este costisitoare. Numărul de angajați ai judecătoriilor va rămâne, însă, același, transmite Radio Chișinău.

Luând în considerare volumul de lucru înregistrat în instanțele judecătorești în anii 2022 și 2023, numărul de locuitori din fiecare circumscripție raională, inclusiv infrastructura rutieră națională, Guvernul a decis să modifice harta judiciară. Potrivit autorilor proiectului, instanțele judecătorești mici sunt ineficiente, iar întreținerea sediilor acestora este costisitoare.

„Astfel, se propune modificarea sediilor următoarelor instanțe judecătorești: Bălți, Cimișlia, Edineți, Cahul, Comrat, Drochia, Hâncești, Căușeni. Mai exact, unele sedii  vor fi reatribuite altor instanțe judecătorești. Doi – reorganizarea curților de apel și reconfigurarea acestora prin redenumirea acestora în Curtea de Apel Centru, Curtea de Apel Nord și Curtea de Apel Sud. Cea din urmă urmând să aibă două sedii – Sediul Central Cahul și Sediu Central Comrat. Menționez că acest proiect de lege nu va afecta numărul general de posturi de judecători sau angajați ai judecătoriilor și curților de apel. Mai mult, acesta va îmbunătăți accesul la justiție, va contribui la eficientizarea procesului de examinare a dosarelor”, a declarat Stanislav Copețchi, secretar de stat la Ministerul Justiției.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.