Un ghiozdan plin cu manuale, caiete, rechizite nu trebuie sa cântărească mai mult de 10% din masa corporală a elevului. Pentru a ușura gențile școlarilor, materialele și instrumentele de lucru pentru lecțiile de Educație plastică și Educație tehnologică, precum și costumul și încălțămintea pentru sport vor fi păstrate la școală, transmite IPN.
Documentul Ministerul Educației și Cercetării interzice ghiozdanele de tip troler din cauza poziției pe care trebuie să o adopte elevul. Ghiozdanul pentru elevi trebuie să fie confecționat din materiale calitative, care să nu se deformeze sub presiunea rechizitelor.
Se recomandă a fi purtate în ghiozdan doar manualele și caietele care au fost aprobate de Ministerul Educației și Cercetării și corespund prevederilor curriculare. Pentru a nu depăși normele stabilite, se recomandă ca în clasele primare elevii să scrie pe caiete de matematică și de dictando care au nu mai mult de 12 file. Lista obiectelor ce trebuie aduse de acasă la școală zilnic în ghiozdan trebuie să fie minimalizată.
Materialele și instrumentele de lucru, cum ar fi albumul/mapa cu hârtie pentru desen, acuarela, pensulele, paleta, plastilina, creioanele colorate, ascuțitoarea, paharul pentru apă, foarfece cu lame lungi, carton color, hârtie colorată, ace, andrelele, ața, stofa și alte rechizite necesare pentru lecții se vor păstra în locuri special amenajate din sala de clasă. De asemenea, se recomandă păstrarea costumului și a încălțămintei pentru sport în dulapurile din sala de clasă / vestiare, la școală.
Părinților li se recomandă ca la alegerea ghiozdanului să opteze pentru un produs calitativ, deoarece ar putea fi o investiție pe termen lung – 2-3 ani sau pentru întregul nivel de învățare. Este important ca produsul ales să fie confecționat din materiale calitative, pentru ca elevul să aibă posibilitatea de sine stătător să-l îngrijească.