VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Încă o universitate din R. Moldova a fost acreditată la nivel internațional

Recent, s-a finalizat un proces complex prin care Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) a fost inclusă în lista instituțiilor de învățământ superior recunoscute la nivel internațional. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat acreditarea instituțională acordată ULIM de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, pentru o perioadă de cinci ani. Astfel, actualmente, ULIM este unica instituție privată de învățământ superior din Republica Moldova care dispune de această acreditare.

Solicitat de IPN, prorectorul Universității Libere Internaționale din Moldova, Alexandr Cauia, a comunicat că Universitatea a semnat un contract cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în luna mai 2023.

„În perioada 26-29 septembrie, ARACIS a venit în vizita de evaluare. Până la această vizită, pe parcursul anului academic 2022-2023, toată echipa Universității s-a mobilizat. Noi știam foarte bine care sunt criteriile, procedurile, am pregătit Raportul de autoevaluare a asigurării calității academice și în urma semnării contractului l-am prezentat ARACIS-ului. După acest efort, ne-a făcut vizita de studiu, în cadrul căreia au avut loc interviurile specifice acestor proceduri, cu administrația, cu cadrele didactice, cu studenții, cu absolvenții, cu angajatoriiˮ, a spus prorectorul Universității.

În ședința Consiliului ARACIS, desfășurată pe 21 decembrie 2023, s-a finalizat evaluarea externă a calității academice a Universității, urmare căreia ULIM-ului i-a fost acordat calificatul „Acreditareˮ.

„După obținerea deciziei privind acreditarea, conform procedurilor noastre interne și conform Codului Educației, noi am prezentat această informație și o solicitare specială către Ministerul Educației și Cercetării care, în conformitate cu prevederile legale, a emis ordinul prin care se conferă statut legal acreditării noastre pe o perioadă de cinci ani. Noi suntem la momentul actual unica instituție privată de învățământ superior care dispune de această acreditareˮ, a precizat Alexandr Cauia.

Prorectorul a spus că acreditarea are caracter internațional, ARACIS-ul fiind parte a Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior. Agenția este înscrisă și în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).

Poziționarea Universității ca instituție serioasă nu doar la nivel național, ci și la nivel regional constituie încă un beneficiu punctat de Alexandr Cauia. „Asta, mizăm noi, să ne ajute să promovăm oferta educațională în afara țării și să creștem numărul de studenți străiniˮ, a spus el.

Conform ordinului MEC, Universitatea este obligată să implementeze recomandările expuse în raportul de evaluare externă a instituției, iar Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare va monitoriza implementarea acestora. Recomandările sunt de natură diversă, începând cu cele logistice și până la asigurarea calității procesului educațional, comunicarea cu studenții, comunicarea cu absolvenții, susținerea și promovarea cadrelor didactice.

„Este un șir de recomandări pe care noi foarte mult le apreciem. Avem deja un plan elaborat în vederea realizării acestora care va fi aprobat la sfârșitul lunii februarie. Și pe parcursul următorilor cinci ani ULIM își propune ca majoritatea covârșitoare dintre acestea să fie realizate pentru a fi gata de următoarea acreditareˮ, a menționat vicerectorul ULIM Alexandr Cauia.

După expirarea termenului de cinci ani, Universitatea urmează să repetate aceeași procedură fie în fața Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, fie în fața Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior sau oricărei alte agenții internaționale de profil.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.