Chiar și simpla existență a Republicii Moldova, la fel ca și a Poloniei, Finlandei, Belarusului și Turciei este un „motiv permanent de acțiuni militare” pentru Rusia, întrucât toate aceste state conțin cel puțin o parte din teritoriul controlat altădată de imperiul rus sau sovietic.
Statul-agresor Rusia afirmă univoc că prezența unei țări independente pe un teritoriu pe care Moscova îl consideră „al său istoric” poate fi considerată drept motiv pentru o invazie a armatei sale criminale. Rusia este o amenințare pentru multe state și nu vorbim doar despre teritoriile învecinate cu Federația Rusă, scrie Obozrevatel din Kiev citându-l pe consilierul pentru controlul armelor al Misiunii Statelor Unite la OSCE, Daniel Vartko.
Diplomatul american a subliniat că în istorie există multe exemple care arată că dictatorilor nu trebuie să li se între în voie, ci să se opună rezistență agresiunii lor, transmite IPN.
Daniel Vartko s-a arătat revoltat de declarația secretarului adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a spus că „prezența unui stat independent pe teritoriile istorice ale Rusiei va reprezenta deja un motiv permanent pentru reluarea ostilităților”.
Vartko a menționat că aceste amenințări indică faptul că prezența unui stat independent pe teritoriul pe care rușii îl consideră „teritoriul lor istoric” poate fi considerată de Moscova drept un motiv pentru a declanșa un război. Agresiunea rusă ar putea depăși cu mult granițele Ucrainei. Moscova ar putea avea în vedere țările baltice și state din Asia Centrală – Tadjikistan, Kazahstan, Republica Kârgâză, Uzbekistan și Turkmenistan, precum și Azerbaidjan, Georgia și Armenia.
În plus, diplomatul consideră că pentru Moscova chiar și existența Poloniei, Finlandei, Belarusului, Moldovei și Turciei este un „motiv permanent de operațiune militară”, întrucât toate conțin cel puțin o parte din teritoriul care era cândva controlat de imperiul rus sau cel sovietic.
„Nu inventez amenințări și nu sperii pe nimeni. Războiul rus împotriva Ucrainei este justificat tocmai cu acest raționament. Și Rusia a început deja să recurgă la amenințări voalate și deschise că ar putea folosi forța împotriva multor altor vecini”, a spus el.
Sursa citată amintește că șeful Statului Major al României, Vlad Gheorghiță, consideră că, dacă Ucraina pierde războiul, Rusia nu se va opri și ar putea ataca Moldova și statele NATO. El a menționat că toate țările UE trebuie să ia măsurile adecvate pentru a fi pregătite pentru o posibilă amenințare militară.