VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Protestele fermierilor se extind în Europa înainte de summitul Consiliului European

Fermierii francezi și belgieni nemulțumiți de creșterea costurilor, de politicile privind mediul ale UE și de importurile de alimente ieftine au blocat marți autostrăzile și drumurile de acces către un port de important. Protestele amenință să se extindă în mare parte din Europa, iar ultimii care și-au anunțat intenția de a protesta sunt fermierii spanioli și portughezi care au stabilit mai multe acțiuni pentru luna februarie, relatează Reuters.

În Franța, fermierii, care protestează de peste două săptămâni, au intensificat presiunea asupra guvernului prin blocarea autostrăzilor din apropierea Parisului cu tractoarele lor. De asemenea, ei au incendiat mai mulți baloți de fân pentru a bloca parțial accesul la aeroportul din Toulouse.

„Orice s-ar întâmpla, suntem hotărâți să mergem până la capăt”, a spus fermierul Jean-Baptiste Bongard, în timp ce numeroși fermieri s-au înghesuit în jurul unor mici incendii pe o autostradă din Jossigny, lângă Paris, blocată de tractoare.

„Dacă mișcarea trebuie să dureze o lună, atunci va dura o lună”, a completat Bongard.

În Belgia, unde protestele au izbucnit inspirate de manifestațiile din Franța, fermierii au blocat căile de acces către portul de containere Zeebrugge.

Fermierii care au organizat protestul au declarat că plănuiesc să blocheze accesul la portul de la Marea Nordului, al doilea ca mărime din țară, pentru cel puțin 36 de ore. Ei spun că au vizat acest port pentru că a primit sprijin economic în detrimentul fermierilor.

Fermierii belgieni au blocat și o piață din centrul orașului Bruxelles unde spun că vor rămâne până cel puțin joi, când liderii UE se vor întâlni în oraș pentru un summit al Consililului European, scrie libertatea.ro.

Manifestațiile dau semne să se extindă la nivel european. Fermierii spanioli au spus că se vor alătura mișcării și vor organiza proteste în februarie. Cele mai mari grupuri de fermieri – Asaja, COAG și UPA – împărtășesc aceleași nemulțumiri ca și colegii lor din alte țări europene, spunând că reglementările de mediu impuse de Bruxelles subminează profitabilitatea culturilor și cresc prețurile alimentelor.

În Portugalia, Confederația Națională a Agriculturii, care reprezintă fermele mici și mijlocii, a declarat că va organiza proteste, marșuri lente și alte evenimente. Momentul în care acesta vor avea loc nu a fost încă anunțat. Acțiuni similare au avut loc și în alte țări europene, printre care Germania și Polonia, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, în care extrema dreaptă, pentru care fermierii reprezintă o circumscripție în creștere, este așteptată să înregitreze câștiguri.

Proteste au avut și în România, unde manifestații au stat timp de cel puțin două săptămâni la Afumați, în timp ce reprezentanții lor și ai transportatorilor au negociat cu autoritățile.

Care sunt nemulțumirile fermierilor europeni

Fermierii spun că nu sunt plătiți suficient, sunt sufocați de reglementările excesive privind protecția mediului și se confruntă cu concurența neloială din partea importurilor ieftine.

„Fermierii sunt disperați, foarte disperați”, a spus Mark Wulfrancke, de la Algemeen Boerensyndicaat din Belgia.

„Vrem respect din partea guvernului nostru, a guvernului european. Singura modalitate de a arăta acest respect este să facem o politică care să fie prietenoasă cu fermierii, prietenoasă cu alimentele. Avem nevoie de un preț corect”, a declarat Wulfrancke pentru Reuters.

În Franța, protestele au crescut în intensitate luni, în așteptarea summitul UE unde fermierii speră că acțiunile lor vor atrage atenția politicienilor care acum sunt mai atenți pe ajutorul pentru Ucraina și bugetul UE. Deși criza fermierilor nu este oficial pe ordinea de zi, președintele francez Emmanuel Macron a spus că va discuta cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen despre nemulțumirile fermierilor. O mare parte din regulile agricole ale blocului, subvențiile importante și regulile de import sunt decise la Bruxelles în comun de statele membre și Parlamentul European, alături de Comisia Europeană.

„Trebuie să avem o dezbatere europeană”, a spus Macron marți. Având în vedere escaladarea protestelor, guvernul francez a renunțat deja la planurile de a reduce treptat subvențiile pentru motorina agricolă și a promis că va relaxa reglementările de mediu.

„Am cerut (UE) lucruri foarte concrete pentru fermierii noștri”, a spus Macron, solicitând în special să se asigure că produsele importate îndeplinesc standardele europene. Importurile din Ucraina, pentru care UE a renunțat la cote și taxe de la declanșarea războiului de către Rusia în februarie 2022, și reluarea negocierile pentru încheierea acordului comercial Mercosur cu țările din America de Sud au stârnit nemulțumirea fermierilor față de concurența neloială pentru produse precum zahăr, cereale și carne.

Comisia Europeană a declarat marți că va continua discuțiile comerciale cu blocul Mercosur, la o zi după ce administrația lui Macron a declarat că înțelege că UE a oprit discuțiile. Macron a insistat însă că nu dorește acordul așa cum este redactat în prezent, din cauza lipsei de garanții că produsele importate vor trebui să respecte reguli similare cu cele europene.

Alte state din UE susțin acordul, care ar fi cel mai mare acord comercial pentru blocul comunitar în ceea ce privește reducerea tarifelor și o parte a strategiei UE de diversificare a comerțului după invadarea Ucrainei de către Rusia și dorința de a reduce dependența acesteia de China.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.