VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 695: Guvernul ucrainean a alocat aproximativ 466 de milioane de dolari pentru construcția de fortificații

Update: Guvernul ucrainean a alocat aproximativ 466 de milioane de dolari pentru construcția de fortificații, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal, numind-o „o sumă record”, scrie The Kyiv Independent.

În toamnă, autoritățile ucrainene au primit unele critici pentru progresul lent în fortificarea liniilor defensive. Un grup de lucru a fost înființat în noiembrie pentru a coordona eforturile de fortificare.

Această sumă nou anunțată va fi folosită și pentru achiziționarea de echipamente necesare și bariere neexplozive, a declarat premierul în cadrul unei reuniuni guvernamentale.

Update: Uniunea Europeană a început să discute despre cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care intenționează să-l aprobe până pe 24 februarie, când se împlinesc doi ani de la declanșarea invaziei.

Noul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei ar implica întărirea restricțiilor comerciale și extinderea listelor de sancțiuni.

Update: Președintele comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a avertizat statele membre ale NATO că ar trebui să conștientizeze că nu vor continua să trăiască în pace și că ar trebui să se pregătească pentru un război cu Rusia care va afecta foarte mult oamenii de rând, scrie BBC.

„Trebuie să înțelegem că trăim într-o stare de pace temporară și de aceea trebuie să ne pregătim pentru conflictul cu Rusia“, a declarat acesta, citat de corespondentul Telegraph.

El a lăudat autoritățile suedeze pentru că i-au avertizat pe cetățeni să se pregătească de război.

„De aici trebuie să începem. De la conștientizarea că nu totul poate fi planificat și nu totul va fi perfect în următorii 20 de ani”, a spus amiralul.

Săptămâna viitoare, NATO începe exercițiul pe scară largă Steadfast Defender 2024, care va implica aproximativ 90 de mii de militari (inclusiv 20 de mii de britanici). Aceste exerciții vor dura până în mai.

Update: În ultimele 24 de ore, pe frontul din Ucraina au avut loc 127 de ciocniri militare, cele mai multe în direcția Avdiivka, relatează Ukrainska Pravda, care citează un raport al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În total, forțele ruse au lansat două rachete și 81 de lovituri aeriene și a efectuat 45 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate, se precizează în raportul citat.

Update: Volodimir Zelenski le-a spus reporterilor că „ar dori foarte mult ca China să fie implicată” în planul de pace al Ucrainei. 

Ministrul ucrainean de externe a subliniat că țara dorește mai multe contacte cu China la „toate nivelurile”, a raportat Interfax-Ucraina, în timp ce șeful de cabinet al lui Zelenski a lăsat ușa deschisă pentru ca liderul din timpul războiului să se întâlnească chiar și cu delegatul superior al Chinei în marginea adunării.

Chiar dacă oficialii chinezi și-au intensificat anul trecut eforturile de a prezenta țara ca un potențial intermediar de pace în război, analiștii spun că este puțin probabil ca Beijingul să considere acum momentul să-și valorifice legăturile profunde și în creștere cu Rusia pentru a intensifica eforturile către sfârșitul său – în special în condițiile Ucrainei.

„China crede că joacă deja un rol important în trecerea către pace. Doar că versiunea chineză a păcii nu este ceea ce Zelenski vrea să vadă”, a spus Yun Sun, directorul programului China la centrul de reflecție Stimson Center din Washington.

Ucraina obține rezultate substanțiale pe câmpul de luptă, în timp ce acțiunile Rusiei sunt ineficiente din punct de vedere militar. Afirmația a fost făcută de Președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, în cadrul unei conferințe de presă, care a urmat o reuniune de două zile a Comitetului Militar.

„Evaluarea noastră este: există lupte intense. Și, deși cele mai recente atacuri ale Rusiei sunt devastatoare, nu sunt eficiente din punct de vedere militar. În același timp, vedem succese militare substanțiale din partea ucraineană”, a spus el, citat de Ukrinform.

Bauer a adăugat că lumea „s-ar putea să fi fost prea optimistă în 2023 și este important ca în 2024 să nu devenim prea pesimiști”. Bauer a remarcat că astăzi este „a 694-a zi a ceea ce Rusia credea că va fi un război de trei zile”.

„Ucraina s-a impus ca națiune suverană independentă în Europa. Sunt mai aproape ca niciodată de familia euro-atlantică. Și au provocat pierderi grele Rusiei”, a spus amiralul.

El a amintit că astăzi Rusia a pierdut peste 300.000 de personal, inclusiv morți și răniți, precum și mii de tancuri și vehicule blindate și sute de avioane. Ucrainenii au reușit să elibereze părți semnificative din teritoriul lor, împingându-i pe ruși de la aproximativ 50% din ceea ce ocupau la începutul războiului, a spus Bauer.

Un alt câștig este că ucrainenii au reușit să efectueze lovituri profunde, distrugând capabilitățile cheie ale Rusiei, a spus el. Faptul că Ucraina a fost capabilă, fără o flotă reală, să respingă flota rusă de la Marea Neagră și să deschidă un coridor pentru cereale este un alt câștig uriaș.

„Sprijinul pentru Ucraina este o investiție directă în propria noastră securitate. Singura modalitate de a obține o soluție de durată, negociată este să consolidăm poziția ucraineană pe câmpul de luptă”, a spus amiralul.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.