În perioada 9-11 ianuarie, procurorii și ofițerii din R. Moldova s-au aflat în Franța, unde împreună cu colegii francezi au efectuat percheziții la mai multe imobile care îi aparțin fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Totodată, au fost audiați mai mulți martori în dosarul „Frauda bancară”.
Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că în Franța au fost aplicate sechestre pe mai multe bunuri imobile care îi aparțin lui Vladimir Plahotniuc.
„Scopul acestei deplasări a fost efectuarea perchezițiilor în aceste bunuri imobile, dar și la alte persoane, pentru a acumula probe incontestabile ce ar dovedi apartenența acestor bunuri imobile familiei Plahotniuc. Aceste bunuri imobile erau înscrise pe companii înregistrate atât în Franța, cât și în Cipru. Aparent, nu exista nicio legătură dintre aceste companii cu Vladimir Plahotniuc, totuși, probele pe care am reușit să le administrăm săptămâna trecută dovedesc că acestea îi aparțin fostului lider PDM”, a declarat Octavian Iachimovschi.
Totodată, Iachimovschi a subliniat că pe teritoriul Franței au fost depistate următoarele bunuri imobile: un apartament și o vilă în orașul Sciez și o altă vilă în zona Munților Alpi, în apropiere de Mont-Blanc (vila are aproximativ 500 de metri pătrați, are 6 dormitoare, băi, bibliotecă, spațiu de depozitare a vinului, săli de sport, garaj, și se află în una dintre cele mai exclusiviste zone din orășel).
„În cadrul perchezițiilor, colegii din Franța au depistat și au ridicat circa 92.000 de euro și 3.000 de franci din apartamentul din orașul Sciez. Suntem în așteptare ca probele administrate să fie transmise în R. Moldova și așteptăm o decizie cât mai rapidă a judecătorilor din țara noastră. Suntem convinși că probele pe care le-am administrat dovedesc implicarea lui Vlad Plahotniuc și vinovăția sa în dosarul „Frauda bancară”. Instanța dacă se va convinge de probele prezentate va dispune confiscarea acestor bunuri”, a precizat Octavian Iachimovschi.
Șeful Direcției Investigații Financiare din cadrul ARBI, Vitalie Racu, a declarat că aceasta a fost o premieră pentru ofițerii ARBI, care nu au mai participat la astfel de acțiuni în alte jurisdicții.
„În cadrul acestor percheziții au fost acumulate probe esențiale ce ține de demonstrarea beneficiarului real al acestor bunuri. Aceste bunuri sunt înregistrate pe persoane juridice, iar nouă ne revine sarcina de a demonstra cine este persoana din spatele acestor companii care gestionează aceste bunuri imobile. Sperăm că am acumulat destule probe, astfel ca magistrații să decidă confiscarea acestor bunuri. Subliniem că aceste bunuri sunt puse sub sechestru, iar valoarea totală a acestora este de peste 110 milioane de lei”, a subliniat Vitalie Racu.
Menționăm că începând cu anul 2020 și până în septembrie curent, procurorii au finalizat urmărirea penală în 12 episoade din dosarul frauda bancară. În cauzele penale trimise în judecată 17 persoane au statut de inculpat. Printre aceștia se numără fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, oligarhul fugar Ilan Șor și ex-deputatul Vladimir Andronachi. Valoarea bunurilor pe care au fost puse sechestru în dosarul frauda bancară se estimează la circa 7,5 miliarde de lei.