VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 103: Aproape 24.500 de oameni, uciși în Gaza

Update: Ministerul Sănătății din așa-zisul guvern Hamas a anunțat, miercuri, 24.448 de persoane ucise în Fâșia Gaza de la declanșarea, pe 7 octombrie, a războiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană.

Sursa, citată de agențiile internaționale de presă, raportează, de asemenea, 61.504 răniți și subliniază că multe persoane au rămas sub dărâmături, ceea ce riscă să amplifice bilanțul victimelor.

Raportul Hamas survine pe fondul intensificării raidurilor aeriene israeliene asupra Gazei. Martorii din teren au relatat despre lovituri în apropierea spitalului Nasser din Khan Younis, principalul oraș din sudul Fâșiei, unde, potrivit Israelului, se ascund liderii locali ai Hamas, potrivit veridica.ro.

Pe de altă parte, enclava palestiniană suferă „cea mai lungă întrerupere a telecomunicațiilor înregistrată de la începutul conflictului, majoritatea locuitorilor neputând contacta lumea exterioară de pe 12 ianuarie”, potrivit NetBloks, o organizație de monitorizare web.

Update: Fâșia Gaza se confruntă cu cea mai lungă întrerupere a internetului în domeniul telecomunicațiilor. Majoritatea locuitorilor nu pot comunica cu nimeni din 12 ianuarie.

Biroul guvernului condus de Hamas în Gaza a declarat că întreruperea comunicațiilor îngreunează accesul serviciilor de urgență care încă funcționează la persoanele rănite în urma atacurilor aeriene.

Cel puțin 80% din sectorul comunicațiilor a fost deja distrus, iar echipele tehnice care efectuează lucrări de reparații sunt vizate în mod constant „în ciuda coordonării prealabile prin intermediul instituțiilor internaționale”, a declarat luni agenția oficială palestiniană de presă WAFA.

Rețeaua de telefonie mobilă Ooredoo Palestine a declarat că principalele sale linii de telecomunicații și de internet au fost avariate în urma atacurilor israeliene. Și compania Paltel a anunțat că toate serviciile de telecomunicații din Gaza au fost întrerupte din cauza „agresiunii în curs de desfășurare”.

Armata israeliană a bombardat intensiv marţi Fâşia Gaza, la o zi după ce Israelul a anunţat sfârşitul, în curând, al fazei „intensive” a confruntărilor armate cu Hamas. La 103 zile de război, Hamas și Israel au ajuns la un acord pentru a permite livrarea de medicamente ostaticilor din Gaza şi acordarea de ajutoare în Fâșia Gaza, au anunţat, marţi, Qatar şi Israel, 

Explozii şi tiruri de artilerie au avut loc în sudul Fâşiei Gaza marţi dimineaţa, a constat un jurnalist AFP. În noaptea de luni spre marţi, armata israeliană a bombardat sectorul Khan Yunis, epicentrul operaţiunilor sale de mai multe săptămâni.

Trupele israeliene au luat ca ţintă, în nord, aproximativ 100 de instalaţii de lansare de rachete, la Beit Lahia, şi au omorât ”sute de terorişti”, a anunţat IDF marţi.

Rachete au fost trase marţi dimineaţa din Fâşia Gaza către sudul Israelului – fără să rănească pe cineva -, potrivit autorităţilor israeliene. Majoritatea rachetelor a fost interceptată de sistemul antitrachetă deasupra Ofakim.

Într-o declaraţie pentru agenţia oficială de ştiri din Qatar (QNA), Doha a anunţat acordul „între Israel şi (Hamas), prin care medicamentele, împreună cu alte ajutoare umanitare, vor fi livrate civililor din Gaza… în schimbul livrării medicamentelor necesare pentru prizonierii israelieni din Gaza”, transmite AFP, citat de News.ro.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat acordul şi a declarat: „Medicamentele vor fi expediate de către reprezentanţii Qatarului în Fâşia Gaza către destinaţia finală”.

Medicamentele sunt destinate pentru 45 de ostatici, potrivit preşedinţiei franceze, care a precizat că 83 au fost iniţial identificaţi ca având nevoie de medicamente în noiembrie, dar 38 au fost de atunci eliberaţi sau ucişi.

După ce medicamentele vor ajunge miercuri la un spital din oraşul Rafah, aflat la graniţa sudică a Fâşiei Gaza, acestea vor fi primite de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, împărţite în loturi şi transferate imediat ostaticilor.

Livrările vor continua timp de trei luni şi au fost coordonate de centrul de criză al Ministerului francez de Externe, care a cumpărat medicamentele şi le-a trimis sâmbătă la Doha prin valiză diplomatică, a declarat directorul centrului, Philippe Lalliot.

Qatar, care găzduieşte biroul politic al Hamas, a condus negocierile dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană, după ce a mediat o pauză de o săptămână în războiul din Gaza în noiembrie, care a inclus eliberarea a zeci de ostatici israelieni şi străini.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.