VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia ar pregăti o operațiune sub „steag fals” în regiunea transnistreană pentru a destabiliza R. Moldova, afirmă ISW

Probabil că Kremlinul instruiește reprezentanții autoproclamatei Republici Transnistrene să pregătească condițiile de informare pentru o posibilă operațiune rusească sub „steag fals” în Transnistria, ca parte a eforturilor mai ample ale Kremlinului de a destabiliza Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o analiză recentă asupra situației războiului din Ucraina

De asemenea, potrivit analiștilor ISW, Rusia ar putea pregăti operațiuni sub steag fals în Transnistria și pentru a îngreuna exportul ucrainean de cereale prin Marea Neagră.

Reprezentanții autoproclamatei Republici Transnistrene, susținută de rusi, ar putea folosi acuzații false de ostilitate din partea Republicii Moldova ca pretext pentru a „riposta” pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din regiunea transnistreană, cu efecte în lanț asupra comerțului cu diverse entități ucrainene, a declarat ISW.

Ucraina a dezvoltat cu succes un coridor de transport maritim în Marea Neagră, în ciuda atacurilor navale rusești, dar volatilitatea din regiunea transnistreană poate fi văzută de Kremlin ca o modalitate de a „descuraja țările să participe” la acesta, au declarat analiștii ISW.

Pe 10 ianuarie, așa-zisul Minister al Securității de Stat al Transnistriei a vorbit despre un incident petrecut pe 7 ianuarie, în urma căruia „doi cetățeni ai Transnistriei au fost transferați pe teritoriul Ucrainei”.

ISW amintește că Ministerul Securității de Stat al Transnistriei este controlat de Rusia, fiind de fapt un „departament al FSB ( Serviciul Federal de Securitate)” al Rusiei și probabil că primește ordine direct de la Moscova.

Oficialii de la Kremlin au intensificat, de asemenea, referirile la „compatrioții din străinătate” și la „lumea rusă”, care sunt „concepte pe care Rusia le folosește adesea pentru a-și justifica dreptul de a apăra etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă din afara granițelor sale”, a precizat ISW.

De asemenea, pe 9 ianuarie, agenția de știri de stat rusă TASS a publicat un interviu cu așa-zisul lider al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, în care susținea că „militarizarea” Moldovei ar amenința Transnistria.

ISW consideră acest interviu cu Krasnoselski și declarația MGB ca parte a încercărilor Rusiei de a pregăti terenul pentru destabilizarea Moldovei și de a justifica orice viitoare campanii rusești în regiune.

La 10 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunțat deja că l-a convocat pe ambasadorul Moldovei în Rusia pentru a protesta împotriva „acțiunilor neprietenoase” ale Moldovei, în special, „prigoanei cu motivații politice a mass-media rusă ș”, precum și ca presupuse „ cazuri de discriminare împotriva cetăţenilor ruşi care intră în Moldova”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.