VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 97: Africa de Sud acuză Israelul de „acte de genocid sistemice”

Update: Africa de Sud a acuzat joi Israelul, în timpul audierilor la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, de ”acte de genocid sistematice” comise în Fâşia Gaza, informează DPA.

Partea sud-africană susţine că Israelul a încălcat Convenţia ONU privind Genocidul. Potrivit reprezentantului Africii de Sud, Adila Hassim, Israelul comite un val de violenţe fără precedent pentru a distruge vieţile palestinienilor. Hassim a descris actele de violenţă ale armatei israeliene, precum atacurile cu bombă şi blocarea ajutorului umanitar, drept ”acte de genocid”.

De asemenea, Africa de Sud a adus în sprijinul acuzaţiilor sale declaraţii făcute de miniştri şi alte oficialităţi din Israel care s-au referit la palestinieni cu cuvintele ”animale umane” şi care au spus că Israelul nu ”va cruţa pe nimeni”.

Acuzarea cere protecţie juridică pentru vieţile palestinienilor, solicitându-le judecătorilor CIJ să dispună încetarea acţiunii militare. Africa de Sud a condamnat atacul Hamas comis pe 7 octombrie împotriva Israelului, dar ministrul justiţiei sud-african Ronald Lamola a subliniat că ”niciun atac armat nu poate oferi vreo justificare pentru încălcarea Convenţiei” ONU privind Genocidul. El s-a referit la o politică de ”apartheid contra palestinienilor în ultimii 76 de ani”.

Update: Forțele de apărare israeliene, IDF, au anunțat, joi, că au ucis mai mulți militanți islamiști în Gaza, în timp ce lichidau o presupusă celulă teroristă.

Trei agenți Hamas cu puști de asalt au fost uciși de aviația israeliană în timp ce ieșeau dintr-un puț de tunel din Al-Maghazi, în centrul enclavei, conform IDF.

De asemenea, în orașul Khan Younis alți trei militanți au fost lichidați într-un atac aerian, în timp ce ieșeau dintr-un complex de arme, încă patru combatanți islamiști fiind omorâți în apropiere, într-o poziție din care au fost trase rachete antitanc asupra trupelor israeliene.

În plus, lunetiștii israelieni au ucis opt militanți care se îndreptau spre o școală folosită pentru activități teroriste, a adăugat sursa citată.

În paralel, autoritățile palestiniene au anunțat că peste 23.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la 7 octombrie, dintre care aproximativ două treimi sunt femei și copii.

CNN precizează că nu poate confirma independent aceste cifre.

Update: ONU cere rebelilor Houthi să înceteze atacurile în Marea Roșie iar SUA îi avertizează pe insurgenții susținuți de Iran

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, miercuri, o rezoluție prin care le cere rebelilor Houthi din Yemen să înceteze atacurile asupra navelor din Marea Roșie, în timp ce Statele Unite au avertizat că militanții susținuți de Iran vor suporta consecințele acțiunilor lor, notează antena3.ro.

„Am spus clar: vor exista consecințe. Nu am de gând anunț sau să anticipez nimic din ceea ce s-ar putea întâmpla”, a declarat, miercuri, în Bahrain, secretarul de stat american Antony Blinken.

Avertismentul său vine în condițiile în care Houthis nu dau semne de renunțare, iar potențialul unei extinderi regionale a războiului crește.

În cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află asăzi în Egipt. Războiul din Fâșia Gaza este tema întâlnirii de la Cairo între oficialul american și președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a cărui țară a jucat un rol cheie în negocierea armistițiului de o săptămână de la sfârșitul lunii noiembrie, în care au fost eliberaţi peste 100 de ostatici deţinuţi de Hamas și 240 de prizonieri palestinieni.

Paralel, și guvernul Qatarului a propus un plan pentru oprirea conflictului dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas. Conform unor oficiali guvernamentali de la Doha, planul prevede eliberarea celor aproximativ 130 de cetățeni israelieni ținuți ostatici de grupurile islamiste Hamas și Jihadul Islamic. În schimb, Israelul ar trebui să permită plecarea liderilor Hamas din Fâșia Gaza și să retragă trupele de pe teritoriul palestinian.

În pofida acestor încercări de stabilizare a situației, operațiunile în regiunea palestiniană nu încetează. Armata israeliană şi-a intrensificat bombardamentele în zona oraşului Khan Yunis, din sudul Fâşiei Gaza, devenit epicentrul luptelor din ultimele săptămâni. Potrivit Hamas, 62 de oameni au fost ucişi în cursul nopţii pe întreg teritoriul palestinian.  În paralel cu diplomația și luptele, Israelul se confruntă azi la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga cu acuzații de genocid pentru ofensiva sa din Gaza, formulate de Africa de Sud, dar deja descrise drept absurde de președintele israelian Isaac Herzog.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.