VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Premierul Franței a demisionat după un mandat de un an și jumătate

Șefa executivului francez, Elisabeth Borne, a demisionat după un an de mandat. Astfel, președintele Emmanuel Macron încearcă să dea un nou impuls celui de-al doilea mandat al său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și a Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară.

Președintele francez și guvernul său s-au străduit să facă față unui parlament turbulent și care a îngreunat adoptarea legilor sale, de când a pierdut majoritatea absolută, la scurt timp după ce a fost reales anul trecut pentru al doilea mandat, transmite France 24.

Demisia premierului vine după un an de crize politice provocate de reformele contestate ale sistemului de pensii și legilor imigrației.

De asemenea, vine cu doar cinci luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, unde este de așteptat ca euroscepticii să obțină rezultate record într-un moment în care nemulțumirile sunt larg răspândite față de creșterea costurilor vieții și de eșecul guvernelor europene de a reduce fluxurile de migrație.

Printre potențialii succesori ai lui Borne se numără ministrul Educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, și ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, în vârstă de 37 de ani. Oricare dintre ei ar fi desemnat, ar fi cel mai tânăr prim-ministru al Franței.

Birocrat de carieră, care a servit numeroși miniștri ai Partidului Socialist înainte de a se alătura guvernelor lui Macron, Borne a fost numită prim-ministru în mai 2022.

În vârstă de 62 de ani, a fost a doua femeie care a ocupat acest post.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.