Șefii direcțiilor raionale și municipale de educație, numiți contrar noilor prevederi ale Codului Educației, urmează să fie demiși până în data de 11 ianuarie. O circulară în acest sens a fost emisă de Ministerul Educației prin care solicită consiliilor raionale și municipale să inițieze procesul de eliberare din funcție.
„Urmează să fie eliberați conducătorii care sunt numiți în funcție de mai mult de 4 ani, nu au fost numiți prin concurs, au fost numiți pe perioadă nedeterminată, asigură interimatul sau care exercită funcția de șef al direcțiilor educație prin exercitarea temporară a funcției de către adjunctul titularului funcției publice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.
În cazul în care autoritățile locale nu vor emite actul de eliberare din funcție, acest lucru o va face Ministerul Educației care va desemna interimari până la organizarea concursurilor și numirea noilor conducători.
Circulara Ministerului Educației a fost emisă în contextul în care în 26 ianuarie expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023.
Proiectul de lege a fost contestat la Înalta Curte de Partidul MAN al primarului general al Capitalei, Ion Ceban. Formațiunea a evocat că amendamentul a fost adoptat în grabă, la mijlocul lunii august, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, fără a fi supus consultărilor. De asemenea, MAN a precizat că noile modificări încalcă dreptul la muncă și urmăresc, de fapt, instituirea unui control politic din partea PAS asupra direcțiilor de educație.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a negat implicarea factorului politic și a precizat că „prevederile privind angajarea prin concurs pentru un mandat de 4 ani a șefilor direcțiilor de învățământ datează din 2014, când a fost adoptat Codul educației. În prezent, MEC nu face altceva decât să implementeze aceste prevederi și să se asigure că legea este egală pentru toți”.