Update: Un total de 22.185 de palestinieni au fost ucişi şi 57.035 răniţi în urma loviturilor israeliene declanşate în Fâşia Gaza din 7 octombrie, iar 207 dintre aceste decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din Gaza, care se află sub controlul Hamas, relatează Reuters.
La rândul său, Israelul a declarat marţi că trupele sale au ucis în ultimele 24 de ore zeci de militanţi în nordul Fâşiei Gaza, în timp ce avioanele şi tancurile sale şi-au intensificat loviturile în sudul enclavei palestiniene.
207 palestinieni au fost ucişi şi 338 au fost răniţi în ultimele 24 de ore, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, ridicând numărul total de palestinieni morţi înregistrat la peste 22.000 în aproape trei luni de război în enclava condusă de Hamas.
Ultimele lupte au avut loc după ce Israelul a anunţat că intenţionează să retragă o parte din trupe, semnalând o nouă etapă în războiul împotriva Hamas, pe fondul îngrijorării globale privind situaţia dificilă a locuitorilor din Gaza.
Israelul și-a retras tancurile din unele cartiere ale orașului Gaza și a dat de înțeles că intenționează să schimbe tactica și să reducă numărul de soldați, dar luptele au continuat în alte părți ale regiunii palestiniene, însoțite de bombardamente intense, transmite Reuters.
Chiar dacă susțin că războiul va mai dura multe luni, forțele israeliene trec la o nouă față a ofensivei. Armata urmează să reducă forțele din interiorul Gaza în luna ianuarie și să se concentreze pe operațiuni de „curățare” mai localizate.
Oficialul a afirmat că reducerea efectivelor va permite unor rezerviști să se întoarcă la viața civilă, sprijinind economia Israelului, afectată de război, și va elibera unități în cazul unui conflict mai amplu în nordul țării cu Hezbollah, organizația libaneză susținută de Iran.
Israelul spune că războiul din Fâșia Gaza, în mare parte redusă la stadiul de ruine, conflict care a dus la moartea a mii de oameni și la un dezastru umanitar pentru 2,3 milioane de persoane, va mai dura multe luni.
Între timp, Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a avertizat că volumul zilnic de ajutor care intră în regiunea palestiniană devastată „rămâne lamentabil de insuficient”. De exemplu, doar ieri au intrat peste 160 de camioane ce transportau alimente, apă, provizii medicale şi adăposturi. În lipsa unui armistițiu, comunitatea internațională, în special ONU, a solicitat în ultimele săptămâni ca să fie majorate măcar cotele pentru ajutoarele umanitare.