VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mitropolitul Vladimir s-a aflat în Rusia timp de 60 de zile, în anul curent

După o vizită de 23 de zile la Moscova, mitropolitul Vladimir ar urma să ajungă astăzi la Chișinău. În total, în acest an, șeful Bisericii Ortodoxe din Moldova, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, s-a aflat în străinătate peste 140 de zile, dintre care circa 60 de zile în Federația Rusă, susțin sursele Deschide.MD din cadrul Poliției de Frontieră.

Conform sursei citate, pe parcursul anului 2023, mitropolitul Vladimir a părăsit teritoriul R. Moldova de nouă ori. Consultând pagina web a Mitropoliei Moldovei, jurnaliștii au observat că instituția a anunțat doar despre patru dintre acestea – trei fiind în Rusia și una în Irlanda.

Pentru prima dată în acest an, Vladimir (Nicolai Cantarean) părăsește R. Moldova la data de 20 ianuarie, traversând hotarul prin punctul de trecere a frontierei Leușeni și revine acasă pe 27 ianuarie. Ulterior, acesta părăsește încă de două ori teritoriul R. Moldova, fiind în străinătate în perioada 5 – 29 martie și 30 aprilie – 9 mai.

Peste doar trei zile, pe 12 mai, mitropolitul întreprinde prima sa vizită oficială la Moscova, unde participă la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Peste o săptămână, la data de 19 mai, acesta se întoarce acasă.

Pe 23 iunie, acesta părăsește R. Moldova pentru patru zile, iar pe 7 iulie întreprinde cea mai lungă deplasare peste hotare din acest an – de 46 de zile, revenind acasă abia pe 21 august. Nu cunoaștem ce a făcut Cantarean în toată această perioadă, or în acest interval de timp mitropolitul sărbătorește a 34-a aniversare de la preluarea conducerii Bisericii Ortodoxe din Moldova (21 iulie), dar și ziua de naștere (18 august). Pe site-ul Mitropoliei găsim doar că, în această perioadă, Vladimir s-a aflat timp de câteva zile în Irlanda, unde s-a întâlnit cu ambasadorul Larisa Miculeț și a vizitat biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Dublin.

În perioada 3-12 octombrie, Vladimir întreprinde cea de-a doua vizită oficială la Moscova, unde participă la lucrările Sfântului Sinod și se vede cu Patriarhul lui Putin, Kiril. Vizita respectivă este prima după scrisoarea expediată de Vladimir lui Kiril, în care l-a informat că „Lumea Rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina.

Pe 1 noiembrie, părăsește R. Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău și revine acasă abia pe 11 noiembrie. Despre această deplasare reprezentanții Mitropoliei nu anunță nimic.

Ultima sa deplasare în străinătate în acest an mitropolitul o întreprinde pe 5 decembrie, când pleacă în Rusia în cea de-a treia vizită oficială. Acesta participă din nou la lucrările Sfântului Sinod, dar și oficiază liturghii la biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova.

Conform ultimelor sondaje, încrederea moldovenilor în Biserică a atins cote minime. Dacă acum câțiva ani, peste 80% din cetățeni anunțau că au încredere în Biserică, atunci pe parcursul acestui an aceasta a coborât la 58%. Acest fapt se datorează, în mare parte, susținerii tăcite pe care mitropolitul Vladimir o acordă Rusiei în războiul pornit împotriva Ucrainei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.