VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului pe stil nou

Duminică, 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou, după calendarul gregorian. În Republica Moldova o parte din populație marchează Crăciunul pe stil nou, restul sărbătorind Nașterea Domnului după calendarul iulian, pe 7 iuanuarie.

Crăciunul este una din cele 12 Praznice Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale anului liturgic. Naşterea  Domnului este a patra mare sărbătoare după Paşti, Rusalii şi Vinerea Mare, este sărbătoarea care reunește în jurul mesei toţi membrii familiei.

Potrivit tradiției, în Ajun femeile coc colaci, modelați în formă de opt incomplet. Potrivit datinii, colăcelul este agățat de perete, lângă icoane, unde rămâne până la echinocţiul de primăvară, în 23 martie.

Unul dintre obiceiurile principale ale Crăciunului este colindatul. Copiii merg cu colindul și cu Steaua și vestesc Nașterea Mântuitorului. O altă veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții satului cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele, gospodăriile și creștinii.

Sărbătoarea Naşterii Domnului este marcată și de împodobirea bradului de Crăciun. Globuri frumos colorate își găsesc locul pe crengile pomului, apoi beteala și ghirlandele. În vârful bradului se așează de obicei o stea, pentru a ne aminti de steaua văzută de cei trei magi.

De-a lungul anilor, Nașterea Domnului a devenit o sărbătoare a familiei, masa de sărbătoare căpătând o semnificație aparte. De pe masa de Crăciun tradițional nu lipsesc carnații, toba, răciturile, sarmalele, friptura de porc, cozonacii, dulciurile.

Menționăm că ziua de 25 decembrie este declarată prin lege zi de sărbătoare nelucrătoare în R. Moldova.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.