Bugetul public național, ce prevede cheltuieli de 122,9 miliarde de lei, cu 1,5% mai mult decât în 2023, a fost aprobat de Parlament în a doua lectură. Deputații urmează să mai vine cu amendamente și pentru a treia lectură, cea finală.
Veniturile bugetului țării pentru anul viitor vor fi cu aproximativ 16 miliarde de lei mai mici față de cheltuieli, ceea ce înseamnă 4,6% din Produsul Intern Brut. Chiar și așa, acestea vor fi în creștere cu 4,4% comparativ cu acest an.
Datoria de stat prognozată pentru sfârșitul anului 2024 va fi de 125,5 miliarde de lei, dintre care 64,5% va fi datoria de stat externă și 35,5% – datoria de stat internă. Ponderea datoriei în PIB nu va depăși 37 %. PIB va fi în creștere, comparativ cu anul curent, cu 3,5%, atingând cifra de 342,1 miliarde de lei. Se anticipează o rată de creștere a economiei naționale de 3,5%, în condițiile ameliorării situației din regiune.
Deputații majorității parlamentare susțin că bugetul este orientat spre susținerea domeniilor social, educație și dezvoltarea infrastructurii. Proiectul prevede majorarea salariilor cadrelor didactice cu 15 % și dublarea burselor studenților de la facultățile cu profil pedagogic. De la 1 ianuarie, indemnizația acordată la nașterea copilului va fi majorată până la 20 de mii de lei.
Rămân prioritare politicile de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, fiind alocate peste 197 de milioane de lei pentru finanțarea unui șir de programe. O altă prioritate este dezvoltarea continuă a sistemului de transporturi și infrastructură. În acest scop, în buget sunt planificate mijloace în sumă de 4,03 miliarde de lei, dintre care 1,4 miliarde sunt mijloace financiare din surse externe.
Pentru subvenționarea sectorului agricol este prevăzut un fond de 1,6 miliarde de lei. De asemenea, vor fi alocate 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, dar și 175,0 milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.