În următoarea perioadă se interzice scoaterea păsărilor din țarcurile curților, adăparea lor în lacuri și râuri și intrarea în contact cu alte animale domestice. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță un șir de măsuri obligatorii pentru gospodării în contextul apariției a trei focare de gripă aviară în mediul sălbatic.
Specialiștii anunță că au depistat infecția la lebede moarte depistate în preajma lacurilor din satele Cubolta, raionul Sângerei, Țâghira, raionul Ungheni, și Moara de Piatră, raionul Drochia.
Astfel, pentru prevenirea apariției gripei aviare, crescătorii și deținătorii de păsări sunt obligați să întreprindă o serie de măsuri.
„Păsările vor fi menținute în interiorul curților, fără a fi lăsate libere în afara acestora, interzicerea adăpării păsărilor domestice din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice, limitarea perimetrului din interiorul curții la care au acces păsările, hrănirea păsărilor se va face în spații închise/acoperite, la care nu au acces păsările sălbatice, interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, prevenirea contactului cu mamiferele, inclusiv animale de companie, distribuirea păsărilor resturilor furajere de la porci și invers este interzisă”, se arată în comunicatul ANSA.
Cetățenii sunt rugați să fie atenți la păsările din ferme și gospodării pentru a observa la timp semnele clinice ale bolii, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, respirație dificilă, eliminări din cioc, inflamația crestei, pete de sânge pe pielea labelor etc.
Specialiștii atenționează că gripa aviară se poate transmite și la om, așa că ANSA cheamă la respectarea normele de igienă veterinară în adăposturile păsărilor și ale animalelor domestice, respectarea igienei personale, spălarea mâinilor după fiecare contact cu păsările, procurarea cărnii de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din unitățile comerciale autorizate.
Amintim, ANSA acordă despăgubiri proprietarilor de gospodării ale căror păsări au fost nimicite din cauza gripei aviare. De la începutul anului, pe teritoriul Republicii Moldova a mai fost confirmat un focar de influență aviară în localitatea Cureșnița, raionul Soroca, la păsări domestice, care a fost eradicat cu succes.