Ortodocșii de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae din Mira, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii Creștine. Sfântul Nicolae a fost un episcop creștin născut în anul 280 în regiunea Licia, Imperiul Roman, astăzi provincia turcească Antalya. Ierarhul a trăit 65 de ani, fiind înmormântat în orașul Mira (în prezent orașul turcesc Demre) din aceeași provincie romană.
Sfantul Nicolae s-a născut la sfârșitul secolului al III-lea într-o familie înstărită de creștini din Anatolia, pe atunci provincie grecească. Ierarhul este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.
Sfântul a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie (19 decembrie conform calendarului vechi iulian), pentru că în această zi ierarhul i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți.
Deși a fost cunoscut și iubit încă din timpul vieții sale, săvârșind nenumărate minuni, ierarhul din Mira începe să fie cinstit abia începând cu secolul al VI-lea, la peste două sute de ani de la moarte.
Deși papa Nicolae I al Romei zidește un mic altar închinat Sfântului Nicolae în secolul al IX-lea, abia începând cu secolul al X-lea cultul sfântului din Mira începe să se răspândească puternic în Apus.
În perioada cruciadelor, nenumărate Sfinte Moaște au fost luate din Răsărit și duse în Apus. Așa s-a întâmplat și în cazul Sfântului Nicolae, ale cărui moaște au fost aduse în secolul al XI-lea de un grup de cruciați localitatea din sudul Italiei Bari.
Datele oficiale ale Agenției Servicii Publice arată că, în prezent, peste 77 de mii de bărbați din Moldova poartă numele Nicolae sau Nicolai. Peste 1200 sunt Nicu în acte, iar doi au fost scriși chiar Colea. De asemenea, aproximativ 500 sunt Nicolas, iar 18 sunt înregistrați drept Nick. Aproximativ 13 mii de fete și femei poartă numele Nicoleta, iar peste 600 sunt Nicole.