Preţul aurului a depăşit recordul istoric de peste 68 de dolari pentru un gram, unul dintre motive fiind și ”instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu”. Cotațiile au depășit 68 de dolari pentru un gram pe tranzacţiile de pe pieţele asiatice, depăşind precedentul maxim istoric atins în 2020, în timpul pandemiei.
Potrivit AFP, această fugă a investitorilor spre aur reflectă în primul rând „aşteptările crescute vizând o reducere a dobânzilor Rezervei Federale a SUA în cursul primului trimestru din 2024”. Această potenţială scădere a dobânzilor Rezervei Federale afectează în primul rând dolarul. În condiţiile în care piaţa de metale preţioase este cotată în dolari, o scădere a monedei americane face mai atractiv aurul pentru cumpărătorii care utilizează alte valute. De asemenea, un dolar mai slab face aurul mai atractiv comparativ cu titlurile de stat emise de Trezoreria americană, o altă valoare de refugiu, pentru care randamentele evoluează în funcţie de aşteptările privind dobânzile Rezervei.
De asemenea, cotaţia aurului este influenţată şi de „instabilitatea geopolitică latentă din Orientul Mijlociu”. Cotaţia aurului a crescut cu 13% de la atacul declanşat de mişcarea islamistă pe teritoriul Israelului, în data de 7 octombrie.
De exemplu, declanşarea războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, a dus cotaţia aurului la peste 2.000 de dolari uncia (63 de dolari pentru un gram), aproape de precedentul record istoric, atins în luna august 2020, în momentul când pandemia de Covid-19 se agrava în numeroase ţări.