Președintele rus Vladimir Putin a promulgat Legea bugetului federal pentru următorii trei ani. În premieră, documentul prevede că toate cheltuielile pentru armată și apărare le-au depășit pe cele sociale și economice, din care Moscova a tăiat la greu.
Astfel, legea bugetului prevede că, în 2024, pentru prima dată după destrămarea URSS, autoritățile ruse intenționează să aloce aproape o treime din toate cheltuielile pentru întreținerea armatei și complexului militar-industrial.
În 2024, la capitolul ”apărare națională”, bugetul reprezintă 10,7 trilioane de ruble (peste 110 mld. de euro), cu 70% mai mult decât în acest an și de trei ori mai mult decât în 2021, înainte de agresiunea în Ucraina.
Astfel, ponderea cheltuielilor militare în buget, a cărui mărime totală va fi de 36,6 trilioane de ruble, va ajunge la 29,5%. Pentru comparație, în acest an cota a fost de 19%, iar în 2022, când a fost declanșat războiul, era 17%.
Suma este una record pentru Rusia postsovietică. URSS a cheltuit o treime din bugetul său pentru apărare la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut, atunci când ponderea bugetului unional pentru ”scopuri militare” era de 29,4%.
„Totul pentru front, totul pentru victorie”, spunea în septembrie ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, comentând legea bugetului. Demnitarul a îndemnat rușii să nu-și facă griji că nu vor fi suficienți bani în trezorerie.
Pentru a face rost de acești bani, guvernul rus va reduce costurile pentru a susține economia națională. Acestea vor scădea de la 4,1 la 3,9 trilioane de ruble (40,2 mld. de euro). Finanțările pentru educație și medicină, care vor avea câte un buget total de 1,6 trilioane de ruble (16 mld. de euro), vor fi „înghețate”, iar, în termeni reali, ținând cont de inflație vor fi, în general, reduse.