România nu intră în Schengen nici în acest an. Consiliul JAI care va avea loc pe 4 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii, au precizat surse politice pentru News.ro.
Potrivit presei citate se doreşte convocarea unul nou Consiliu Extraordinar, până la sfârşitul lunii decembrie, în care să se decidă o aderare în etape a Romîniei, mai întâi pe aerian, din martie anul viitor.
Scenariul a fost discutat şi de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, Spania deţinând preşedinţia Consiliului, în această perioadă.
Astfel, la Consiliul JAI din 4 decembrie ar urma să se discute situaţia aderării României şi Bulgariei la Schengen fără să se supună la vot acest lucru, în condiţiile în care în Olanda încă sunt negocieri pentru formarea noului Guvern.
Un Consiliu Extraordinar al JAI, la finalul lunii decembrie, ar urma să supună la vot o posibilă aderare a României şi Bulgariei, dar în etape, mai întâi pe aerian, din luna martie anul viitor, şi apoi pe rutier şi maritim, în etapa a doua.
Austria și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen în decembrie 2022, insistând că sistemul fără controale la frontierele interne nu funcționează. Demersurile ulterioare ale României, dar și ale Comisiei Europene și Parlamentului European s-au soldat cu eșec, întrucât guvernul austriac își păstrează poziția inflexibilă.
Spațiul Schengen, din care fac parte 27 de state europene, permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre, fără controale la frontieră, dar și circulația liberă a mărfurilor, serviciilor și capitalurilor.