Anotimpul rece al anului este unul dificil pentru animalele domestice. Frigul, umiditatea, gheața, alimentația necorespunzătoare și lipsa de activitate pot cauza anumite probleme de sănătate animalelor.
Potrivit ANSA, productivitatea și sănătatea animalelor depind de confortul creat de proprietari. De aceea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu un șir de recomandări pentru fermieri, crescătorii de animale, precum şi pentru transportatorii de animale şi organizatorii târgurilor în care se comercializează sau se expun animalele vii.
Recomandări pentru deținătorii de animale:
- Condițiile de microclimat. Animalele trebuie adăpostite și ferite de curenții puternici de aer rece și precipitații, fără a fi închise ermetic în grajduri. Este absolut necesar să li se asigure aer proaspăt prin ventilație, evitându-se formarea de curenți în încăperi. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75%, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni etc.). Pentru porcine, stratul de așternut poate fi mai gros (peste 0,5 m), acestea se astupă cu paie și își mențin căldura.
- Iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.
- Adăposturile trebuie să fie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere, cât și afară.
- Asigurarea unor cantități suficiente de apă. Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă. În prezent se pot utiliza adăpători cu corp de încălzit încorporat, care mențin temperatura constantă a apei chiar și când temperatura de afară este mult sub zero grade.
- Asigurarea unor cantități suficiente de furaje corespunzătoare. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.
- Verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare și de furajare, în mod special, instalația de adăpare, având în vedere riscul de îngheț al acesteia.
- Verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în special a generatoarelor de energie electrică.