VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

100 de ani de la destrămarea Imperiului Otoman. Turcia aniversează centenarul republicii

Turcia aniversează astăzi centenarul înființării republicii, succesoare a Imperiului Otoman. Creată de Mustafa Kemal, cunoscut și Ataturk (părintele turcilor), Republica Turcă a constituit o ruptură radicală cu statul predecesor.

Astăzi în toată țara au loc manifestații, expoziții și parade dedicate centenarului. Sunt organizate expoziții în toată țara cu tematica ”Secolul Turciei”, va avea loc un spectacol de drone și artificii pe Bosfor. Va fi organizată și o expoziție specială dedicată celor 20 de ani de conducere a lui Recep Erdogan. Imnul va răsuna în toate edificiile și spațiile unde au loc evenimente dedicate aniversării. Tot pe Bosfor va fi instalat un dig plutitor cu un ecran imens unde vor fi rulate clipuri despre istoria Turciei.  

De asemenea, 100 de nave militare vor efectua și o paradă pe strâmtoarea Bosfor. Va fi și un spectacol aerian deasupra Istanbulului, cu 20 de avioane de luptă. În această zi, transportul public este gratuit în toată Turcia.

Turcia modernă a fost creată în 1923, când Imperiul Otoman s-a destrămat în urma unui declin care a durat mai multe decenii, dar se aprofundase după Primul Război Mondial când s-a numărat printre perdanți.

Primul președinte a devenit Mustafa Kemal, supranumit Ataturk – părintele turcilor, o personalitate cu studii în Occident și cu viziuni liberale.

Schimbările făcute într-un timp record au fost radicale și realizate într-un timp record. Dacă sute de ani, fostul imperiu, unul absolutist, cu un sultan în frunte care cumula conducerea politică și cea religioasă, atunci noua republică devenise un regim pluripartidist, cu o Constituție, adoptată în 1923, inspirată din constituțiile Elveției, Germaniei și mai ales a Franței.

Ataturk a introdus, uneori cu forța, influențe europene în Turcia. De exemplu, după cinci ani de la instaurarea republicii, a înlocuit, în 1928, alfabetul arab, cu cel latin. Inițiativa făcea parte dintr-un șir de reforme menite să șteargă orice influență a culturii arabe.

O altă reformă radicală introdusă de Ataturk au fost drepturile acordate femeilor. Ataturk a înțeles că integrarea Turciei în lumea occidentală nu se poate face fără participarea femeilor. Turcia a acordat femeilor dreptul de vot în 1930 în alegeri locale și în 1934 în alegeri naționale, înaintea altor state europene, dar această emancipare a femeilor nu a fost acceptată de o parte a societății. Multe familii și-au retras fetele din școlile de stat, trimițându-le la școli religioase, madrase.

Ataturk a murit în 1938, la 15 ani după fondarea Republicii Turce, dar reformele sale au subzistat până în ziua de azi.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.