VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Joe Biden: „Hamas şi Vladimir Putin reprezintă amenințări diferite, dar au un lucru în comun”

Preşedintele Joe Biden a rostit joi seara o alocuțiune din Biroul Oval al Casei Albe în care a vorbit despre războaiele din Ucraina şi Israel. El a anunțat că va cere finanțare suplimentară pentru a ajuta aceste țâri, aceasta fiind doar „o mică investiție” pentru a asigura pacea a generații întregi. Președintele SUA spune că „Vladimir Putin și Hamas reprezintă lucruri diferite, dar au în comun faptul că vor să anihileze o democrație vecină”.

Preşedintele american a început discursul prin a le vorbi americanilor despre ceea ce s-a întâmplat în Israel și le-a cerut americanilor unitate în fața acestor amenințări globale.

„Statele Unite rămân angajate faţă de dreptul palestinienilor la demnitate şi la autodeterminare”, a anunţat Biden, condamnând actele barbare ale Hamas. Hamas vrea să „anihileze o democraţie vecină”, spune Biden, care a precizat că grupul militant foloseşte civili ca scuturi umane, scrie News.ro.

Pe parcursul discursului, el a făcut comparații între Israel și Ucraina, și între Hamas și Putin.

„Hamas şi președintele rus Vladimir Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democrație vecină”, a spus şeful Casei Albe.

El a anunţat că va înainta chiar vineri Congresului o „cerere urgentă de buget” pentru o finanţare suplimentară pentru Israel şi Ucraina, printre alte priorităţi de securitate naţională. 

Preşedintele SUA a prezentat un argument de anvergură în favoarea sprijinului SUA pentru Israel şi Ucraina, considerându-l atât un imperativ de securitate naţională, cât şi un moment critic pentru viitorul leadershipului american şi al democraţiilor din întreaga lume.

„Leadershipul american este ceea ce ţine lumea laolaltă. Alianţele sunt cele care ne menţin în siguranţă în America. Valorile americane sunt cele care ne fac să fim o naţiune parteneră cu care vrei să lucrezi. Să punem toate acestea în pericol – să ne îndepărtăm de Ucraina, să întoarcem spatele Israelului – pur şi simplu nu merită”, a declarat Biden.

„Este o investiţie inteligentă care ne va aduce dividende pentru securitatea americană pentru generaţii întregi”, a declarat el în timpul discursului rostit din Biroul Oval. „Ajutaţi-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajutaţi-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri”, a punctat Biden.

Preşedintele Statelor Unite a avertizat că dacă gruparea islamistă palestiniană Hamas şi Vladimir Putin nu plătesc pentru durerea pe care au provocat-o în Israel şi, respectiv, în Ucraina, mai mult „haos” şi „distrugere” ar putea fi dezlănțuite în lume.

„Istoria ne-a învăţat că atunci când teroriştii nu plătesc un preţ pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunea lor, ei provoacă mai mult haos şi moarte şi mai multă distrugere”, a declarat Biden.

Preşedintele a continuat să susţină că, dacă SUA nu ajută „să oprească apetitul lui Putin pentru putere şi control în Ucraina”, acesta nu se va opri la invazie, urmând să facă alte cuceriri, în Polonia sau în ţările baltice. Biden a reiterat hotărârea că SUA vor apăra “fiecare centimetru” din teritoriul NATO și a arătat că atât Hamas, cât și Rusia, sunt susținute de Iran cu armament.

Iar în ceea ce priveşte conflictul cu Hamas, susținerea Israelului face parte din obiectivul SUA de a „construi un viitor mai bun pentru Orientul Mijlociu”. Prin tragerea la răspundere a grupului pentru atacurile teroriste, Biden spune că SUA pot contribui la prevenirea unor viitoare conflicte care să dea în clocot în regiune.

„Alinatele americane sunt cele care ne mențin pe noi, America, în siguranță”, a declarat Biden. „Valorile americane sunt cele care ne fac un partener cu care alte naţiuni vor să lucreze. Să punem toate acestea în pericol dacă ne îndepărtăm de Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului – pur şi simplu nu merită”, a spus Biden.

Adresându-se americanilor aflaţi în faţa televizoarelor din căminele lor, Biden a explicat într-un limbaj simplu că, deşi aceste conflicte par „foarte îndepărtate”, ele sunt relevante, deoarece atât aliaţii, cât şi, mai ales, adversarii Americii urmăresc cum reacţionează naţiunea.

„Nu vom permite teroriştilor precum Hamas şi tiranilor precum Putin să reuşească. Refuz să permit să se întâmple aşa ceva. În vremuri ca acestea, trebuie să ne amintim cine suntem. Suntem Statele Unite ale Americii şi nu există nimic care să nu putem face dacă o facem împreună”, a conchis preşedintele.

Discursul său a durat aproximativ 15 minute şi a fost transmis în direct pe principalele rețele de televiziune ale țârii.

Președinții SUA susțin adesea astfel de discursuri atunci când doresc să transmită națiunii un sentiment de gravitate şi urgenţă. Este doar a doua oară când președintele rostește un discurs către națiune din Biroul Oval, la o oră de maximă audiență, din cei aproape trei ani de mandat ai săi.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.