Prim-ministrul guvernului Belgiei, Alexander De Croo, a promis, miercuri, Ucrainei că-i va oferi, anul viitor, 1,7 miliarde de euro, sumă ce corespunde taxelor percepute pe dobânzile obţinute din activele ruseşti îngheţate în băncile din Belgia ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea agresiunii contra Ucrainei.
„Taxele asupra dobânzilor acestor active trebuie să revină 100% poporului ucrainean”, a declarat De Croo, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, venit într-o vizită surpriză în Belgia.
Aceşti bani vor putea fi folosiţi pentru a ajuta armata ucraineană, pentru achiziţia de materiale, reconstrucţia infrastructurilor distruse de război, a explicat premierul belgian, precizând că este vorba despre un fond în valoare de 1,7 miliarde de euro, după ce în anul în curs au fost deja transferate către Ucraina în jur de 600 de milioane de euro din aceeaşi sursă, şi anume taxele asupra dobânzilor produse de activele ruseşti îngheţate.
Cât despre transferul în sine al acestor active către Ucraina sau a dobânzilor rezultate din ele, acest lucru nu este deocamdată posibil, în lipsa unui instrument juridic.
„Lucrăm cu Comisia Europeană pe acest subiect”, a adăugat premierul belgian. Active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele blocului european împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de regimul criminal de la Kremlin drept „un furt”.
Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de în jur de 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia. Premierul belgian a vorbit la conferinţa de presă comună cu Zelenski şi despre perspectiva excluderii diamantelor ruseşti din comerţul mondial, o cerere a preşedintelui ucrainean încă din perioada de început a războiului cu Rusia.
Oraşul belgian Anvers este un centru important al comerţului cu diamante extrase din minele ruseşti.
„Suntem foarte aproape de finalizarea unui sistem complet de trasabilitate al diamantelor. Obiectivul este să fie aplicat de la 1 ianuarie 2024”, a spus premierul De Croo.
Acest sistem de trasabilitate, pe care Uniunea Europeană îl discută cu statele din G7, ar urma să permită excluderea din circuitele comerciale mondiale a diamantelor brute provenite din Rusia. Pe de altă parte, premierul De Croo a estimat că începând din anul 2025 ţara sa va putea furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, aflate în prezent în dotarea armatei belgiene şi care urmează să fie înlocuite cu avioane F-35.