Ediția din acest an a Zilei Vinului va aduna demnitari europeni, miniștri ai Agriculturii din UE, care vor participa la deschiderea festivalului din Piața Marii Adunări Naționale, reprezentat în acest an de 94 de vinării, un număr record din istoria evenimentului.
Printre oficialii europeni se numără miniștri ai Agriculturii din România, Germania, Austria, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania etc. Pe lângă participarea la degustările și târgurile din PMAN, demnitarii vor merge să culeagă struguri la podgoriile de la Cricova.
”Pe 7-8 octombrie va fi un eveniment de anvergură regională, chiar și europeană. În acest an, din interesul de a promova și mai mult potențialul de export, pe 5 octombrie va fi un memorandum de susținere a agriculturii cu miniștri din Germania, Austria, Polonia, Țările Baltie, România etc. Ulterior, toți miniștrii vor participa la deschiderea acestui festival. Este o oportunitate să-i vadă pe toți producătorii de vin, plus vor participa la cules de struguri la Cricova. Ulterior, în țările lor vor transmite această emoție consumatorilor din țările lor. Vor vedea producătorii noștri. Suntem încă o țară necunoscută, urmează să fim descoperiți de toți”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Ziua Vinului este la cea de-a 22-a ediție. Festivalul va fi organizat în PMAN acolo unde vor fi corturile a 94 de vinării din țară. Vor fi organizate târguri, o curte țărănească a meșterilor populari, dar și o școală a vinului, unde doritorii vor putea învăța mai mult din arta consumului de vinuri. De asemenea, în 2023 se fac 10 ani de la crearea Oficiului Național al Viei și Vinului și a brandului de țară ”Vinul Moldovei – o legendă vie”. În ultimul deceniu, Moldova a reușit să ajungă la o listă de 75 de state în care exportă vinuri. Peste 60 la sută din exporturi ajung în UE. În prezent, în Moldova sunt înregistrate 260 de vinării.