VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noi tensiuni în Karabahul de Munte. Azerbaidjan a atacat regiunea și cere Armeniei retragerea trupelor

Noi tensiuni în Karabahul de Munte, autoproclamata republică din sud-vestul Azerbaidjanului, locuită preponderent de armeni. Autoritățile de la Baku au anunțat la amiază începerea unei operațiuni antiteroriste în regiune și au început să atace cu arme de înaltă precizie unități în care ar fi dislocați militari armeni.

Potrivit forțelor azere, acțiunile au fost lansate pentru a institui ”ordinea constituțională” în regiune.

„În scopul asigurării prevederilor declarației tripartite, combaterii provocărilor pe scară largă în regiunea economică Karabah, retragerii formațiunilor Forțelor Armate ale Armeniei de pe teritoriile noastre, restabilirii ordinii constituționale în Republica Azerbaidjan, au fost lansate operațiuni antiteroriste la nivel local”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării de la Baku.

Autoritățile de la Baku au declarat că populația civilă și obiectele infrastructurii civile nu sunt supuse atacurilor în timpul operațiunilor antiteroriste desfășurate în Karabah. De asemenea, Azerbaidjanul a informat oficial Moscova și Ankara despre începerea operațiunii.

Oficiali de la Erevan au dezmințit însă informațiile că pe teritoriul provinciei din Azerbaidjan s-ar afla unități militare ale Armeniei, iar autoritățile din Karabahul de Munte au acuzat astăzi Azerbaidjanul că a lansat o „ofensivă militară la scară largă” împotriva enclavei.

„În prezent, capitala Stepanakert, și alte orașe și sate se află sub foc masiv de artilerie”, a declarat ministerul de externe al autoproclamatei republici Arțah (n.r. denumirea utilizată de administrația separatistă a regiunii Karabahul de Munte).

Autoritățile de la Baku au „justificat” această operațiune militară după ce patru ofițeri de poliție azeri și doi civili au murit, marți, în exploziile unor mine. Azerbaidjanul acuză separatiștii armeni din regiune că au comis acest act de „terorism”. Potrivit serviciilor de securitate azere, citate de media internaționale, victimele au trecut cu mașinile peste mine instalate pe un drum care leagă Șușa și Fizuli, două orașe din Nagorno Karabah aflate sub control azer.

În luna mai, premierul Armeniei, Nikol Pașinian, a declarat că autoritățile de la Erevan respectă suveranitatea Azerbaidjanului în teritoriile ei recunoscute la nivel internațional, care includ și regiunea Karabahul de Munte.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.