Dobânda pentru creditele imobiliare acordate persoanelor fizice a coborât, în luna iulie, sub 10% și a fost, în medie, de 9,4%. Un nivel atât de scăzut a fost înregistrat ultima dată în vara anului trecut, după care, în urma înăspririi politicilor monetare de către Banca Națională, ratele au înregistrat creșteri periodice. Anunțul a fost făcut de expertul economic IDIS ,,Viitorul”, Veaceaslav Ioniță.
Inflația și criza din 2021-2022 a forțat BNM să înăsprească politica monetară, fapt ce a dus la scumpirea creditelor, inclusiv a celor imobiliare și temperarea procesului de creditare. De exemplu, în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, volumul creditelor noi imobiliare a atins minimul de 100 milioane lei lunar sau de cinci ori mai puțin decât nivelul maxim atins în 2021.
„În prezent asistăm la un proces clar de revenire a pieței, iar în iulie volumul creditelor noi imobiliare a fost de 272 milioane lei, aproape triplu față de minimul de acum jumătate de an”, a declarat Veaceslav Ioniță, citat de nordnews.md.
Potrivit expertului, până la criza din 2021-2022 creditele imobiliare noi în valută aveau o pondere de 2-4%, iar în luna decembrie 2022 a fost atins un record cu o cotă de 42,5%. Odată cu relaxarea politicii monetare a BNM și de descurajare a creditării în valută este înregistrat deja un proces rapid de trecere la creditare în lei.
„Totuși chiar dacă înregistrăm o creștere a procesului de creditare imobiliară nu putem vorbi încă de o revenire la normal. Portofoliul de credite imobiliare din sistemul bancar în acest an stagnează și a înregistrat în primele 7 luni o creștere de doar 20 milioane lei, comparativ cu 900 milioane lei în 2022 și 3,5 miliarde lei în 2021”, mai susține Veaceslav Ioniță.