Astăzi se împlinesc 31 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române, aceasta fiind singura instituție națională existentă în perioada interbelică și readusă la viață la est de Prut.
Mitropolia Basarabiei a fost reactivată la 14 septembrie 1992 când creştinii ortodocşi cinstesc, pe stil nou, Înălţarea Sfintei Cruci, iar pe vechi este începutul unui nou an bisericesc.
”Reactivarea Sfintei Mitropolii a Basarabiei ne aduce aminte de o istorie încărcată de credință, nădejde și jertfă. După Marea Unire a Poporului Român din 1918, în anul 1925, Arhiepiscopia Chișinăului a fost înălțată la rangul de Mitropolie, având ca prim Mitropolit pe Înaltpreasfințitul Părinte Gurie Grosu. Însă, odată cu instaurarea regimului sovietic în Basarabia, în anul 1944, Mitropolitul Efrem Enăchescu a fost nevoit să își părăsească scaunul episcopal. Astfel, timp de aproximativ jumătate de veac, Mitropolia Basarabiei și-a întrerupt activitatea, dar fără ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să recunoască desființarea acesteia”, se arată într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei.
După reactivare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut această mitropolie ca autonomă și de stil vechi, sub conducerea Înaltpreasfințitului Petru Păduraru, care va primi în anul 1995 titulatura de Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.
După un deceniu de persecuție din partea autorităților moldovene și de refuz al recunoașterii sale juridice, Mitropolia Basarabiei a câștigat un celebru proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în data de 13 decembrie 2001, ceea ce a determinat recunoașterea oficială, de către autoritățile Republicii Moldova, în anul 2002, a Mitropoliei Basarabiei.