Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine miercuri la Strasbourg discursul său despre starea Uniunii. Ursula von der Leyen susţine necesitatea ca UE să se pregătească pentru extindere însă „aderarea trebuie să se bazeze pe merite”.
Preşedinta Comisiei Europene şi-a exprimat încrederea că Republica Moldova va face parte într-o zi din Uniunea Europeană.
„Viitorul Ucrainei este în UE. Viitorul Balcanilor de Vest este în UE. Viitorul Moldovei este în uniunea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul discursului.
„Am început prin a vorbi despre Europa care răspunde la chemarea istoriei. Istoria ne cheamă acum pentru a lucra în vederea completării uniunii noastre. Într-o lume în care unii încearcă să atace țări una câte una, noi nu ne putem permite să îi lăsăm singuri pe concetățenii europeni. Într-o lume în care mărimea și greutatea contează, e clar în interesul strategic și de securitate al Europei să completăm această uniune. Trebuie să stabilim o viziune pentru a avea o extindere cu succes.(…). Mă bucur să anunț că vom deschide procedura rapoartelor privind statutul de drept și pentru țările în curs de aderare care sunt gata și mai rapid. Acest fapt le va permite să fie pe picior de egalitate cu statele membre și le va sprijini în eforturile de reformă. Acesta ne va asigura că viitorul nostru este o uniune a liberații, a drepturilor și a valorilor pentru toți. Trebuie să ne gândim cu să ne pregătim pentru o uniune completă. Trebuie să depășim vechile dezbateri binare referitoare la extindere”, a afirmat Von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii Europene, în care şi-a prezentat bilanţul mandatului în fruntea executivului comunitar.
Comisia urmează să îşi prezinte în toamnă recomandările cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova, care au obţinut statutul de candidat în iunie 2022. Cinci ţări din Balcanii de Vest sunt, de asemenea, candidate la aderare, unele în negocieri cu UE de un deceniu.
În fiecare an, în luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene prezintă în faţa Parlamentului European discursul privind Starea Uniunii, în care face bilanţul realizărilor din ultimul an, abordând totodată provocările comune şi prezentând priorităţile pentru anul următor, pentru Uniunea Europeană şi nu numai.
În discursul său din 2023 privind starea Uniunii, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă principalele priorităţi şi iniţiative emblematice pentru anul următor, pe baza succeselor şi realizărilor Uniunii Europene din ultimii ani.
Acesta este ultimul discurs din acest mandat legislativ, înainte de alegerile europene din 2024.