Interconectarea rețelelor de energie electrică în sudul, centrul și nordul țării, preluarea sistemului de transportare a gazului în Republica Moldova de către Transgaz România și activarea Bursei Române de Mărfuri în stânga Prutului, sunt printre recentele proiecte ale Bucureștiului din sectorul energetic, ce au contribuit substanțial în asigurarea independenței Republicii Moldova.
Toate aceste subiecte, dar și alte planuri de viitor, sunt discutate, azi și mâine, la București, în cadrul Simpozionului Român al Energiei, acolo unde participă și ministrul Energiei, Victor Parlicov.
La capitolul energie electrică, demnitarul a reamintit despre consolidarea conexiunilor cu România prin construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care ocolește Centrala electrică din regiunea transnistreană, despre alocarea resurselor de către Chișinău pentru linia Bălți-Suceava și despre pregătirea studiului de fezabilitate pentru construcția liniei electrice Strășeni-Iași.
”Sunt examinate și alte opțiuni pentru a avea cel puțin trei linii care să permită funcționarea stabilă a sistemului energetic integrat în cel continental ENTSO-E. Orizontul de timp pentru construcția acestor linii electrice este înainte de 2030”, a declarat Victor Parlicov.
Demnitarul i-a mulțumit României pentru sprijinul financiar și politic în timpul crizei energetice, printre care eforturile de echilibrare a sistemului de gaze, atunci când Federația Rusă a limitat livrările pentru Republica Moldova, livrările de energie electrică din anul 2022, donațiile de păcură etc.
„Nu voi obosi să mulțumesc României și poporului român pentru sprijinul imens acordat Republicii Moldova, inclusiv în timpul acestei crize energetice din ultimii ani, pe care o discutăm astăzi. În acest context, relațiile noastre bilaterale, atât pe infrastructură, cât și comerciale, s-au intensificat atât de mult, încât recent am decis să reanimăm și Grupul de lucru interministerial pe domeniul energiei pentru a coordona activitățile multiple”, a mai adăugat Victor Parlicov.
Ministrul Energiei a reamintit și despre finalizarea procedurii pentru operarea sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, de către Vestmoldtransgaz, companie subsidiară a Transgaz România. Instituția a mai subliniat că la Chișinău deja este activă Bursa Română de Mărfuri.