”Continuați să luptați pentru echitate și să rămâneți gardieni ai drepturilor și libertăților omului”. Este unul dintre mesajele transmise de Uniunea Avocaților din Moldova cu ocazia Zilei Avocaturii în Republica Moldova, marcată în 9 septembrie.
”Profesia de avocat este un pilon al justiției și a sistemului de drept în orice societate. Un stat democratic, un Stat de Drept este de neimaginat fără profesia de avocat. Avocații sunt cei care muncesc neobosit și devotat pentru a apăra drepturile și libertățile fiecărui cetățean. Avocații sunt cei care se asigură că fiecare voce este auzită și fiecare este tratat cu echitate și respect. Avocații sunt cei care se angajează, cu integritate și curaj, să servească dreptății și să protejeze principiile și valorile fundamentale ale unei societăți moderne”, se arată în mesajul președintelui Uniunii Avocaților, Dorin Popescu.
În cadrul unei conferințe internaționale, dedicată Zilei Avocaților, organizată ieri, și ministra Justiției a transmis un mesaj de felicitare.
„Multiplele schimbări și provocări pe care le parcurgem în sistemul de drept al țării noastre și nu numai, ne determină să reflectăm asupra rolului avocatului, provocărilor profesiei de avocat – o profesie pe cât de nobilă, pe atât de responsabilă, care stă la temelia unui stat de drept și la respectarea drepturilor omului. În contextul reformelor demarate pe segmentul justiției, a evidențiat faptul că s-au deschis mai multe oportunități pentru avocați de a fi parte la aceste schimbări, și anume: să candideze, în premieră, la funcțiile de judecători ai noii Curți Supreme de Justiție sau să devină membri ai organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor, și ai colegiilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, ca reprezentanți ai societății civile. La fel, i-a îndemnat să participe activ și la concursurile pentru calitatea de membri ai comisiilor profesiilor juridice din cadrul Ministerului Justiției”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.
Oficial, în Republica Moldova sunt aproximativ 1900 de avocați activi, membrii ai Uniunii de profil, ceea ce reprezintă puțin peste 70 de avocați la 100.000 de locuitori, de 2,4 ori mai puțin decât media statelor membre ale Consiliului Europei.