VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 561: UNESCO a inclus 20 de locații din Ucraina în lista siturilor și obiectelor aflate sub protecție sporită

Update: Ministerul Culturii de la Kiev anunță că Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a decis să includă obiecte și situri celebre ucrainene în Lista Internațională a Proprietăților Culturale sub protecție sporită.

Printre obiectele menționate se numără Catedrala Sfânta Sofia și Lavra Pecersk din Kiev, Ansamblul centrului istoric din Lvov, clădirea fostei reședințe a Mitropolitului Bucovinei, actualul sediu al Universității din Cernăuți, Canionul din Kameneț-Podolski, Parcul dendrologic din Sofievka, mormântul poetului Taras Șevcenko și Muzeul Național de Istorie Naturală.

Update: Statul Major ucrainean a raportat joi noi progrese ale trupelor Kievului în înaintarea lor spre Marea Azov pe linia frontului din provincia sud-estică Zaporojie, precum şi noi „succese parţiale” la sud de oraşul ocupat Bahmut din provincia Doneţk, în estul ţării.

„În direcţia Melitopol, forţele armate au făcut progrese în zone situate la sud de Robotine şi la vest de Verbove”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean, Andri Kovalov, citat de Agerpres.

În această parte a frontului, unde trupele Kievului încearcă să străpungă liniile de apărare ruseşti pentru a ajunge la oraşul ocupat Melitopol, cel mai mare dintre oraşele controlate de Rusia în provincia Zaporojie, şi mai apoi la Marea Azov, trupele ucrainene îşi consolidează terenul pe care l-au recâştigat în ultimele zile.

Tot joi, Statul Major ucrainean a anunţat noi „succese parţiale” la sud de oraşul ocupat Bahmut din provincia Doneţk, în estul ţării, unde forţele Kievului i-ar fi alungat pe ruşi din poziţiile pe care le controlau pe acest flanc al localităţii.

„Ca urmare a atacurilor forţelor armate, am înregistrat succese parţiale la sud de Bahmut, unde inamicul a fost alungat din poziţiile pe care le ocupa”, se arată într-un comunicat al Statului Major, care precizează că trupele ucrainene securizează zonele pe care le recuceresc.

Update: Statele Unite ale Americii (SUA) văd progrese „foarte încurajatoare” în contraofensiva pe care Ucraina o desfăşoară în prezent împotriva Rusiei pentru eliberarea teritoriilor sale, a declarat miercuri Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat într-o vizită surpriză la Kiev, informează AFP, citată de Agerpres.

Se văd foarte clar progrese importante ce sunt făcute în prezent în contraofensivă şi aceasta este foarte, foarte încurajator”, a apreciat Blinken, în timpul întrevederii sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Totodată, Secretarul de stat al SUA a anunţat și un nou ajutor din partea ţării sale către Ucraina „în valoare totală de peste un miliard de dolari” pentru a face faţă invaziei ruse.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, asistența include sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată pentru HIMARS, muniții și sisteme de comunicații.

Update. Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a lansat azi-noapte un total de 33 de drone explozive, majoritatea asupra porturilor Reni, Ismail și Chilia, de pe Dunăre.

Forțele aeriene ucrainene susțin că antiaeriana a doborât 25 dintre ele.

Rusia continuă să atace și să distrugă infrastructura porturilor ucrainene de la Dunăre. Atacurile cu drone rusești din cursul nopții au avariat infrastructura portuară, un siloz de cereale și clădiri administrative în districtul Izmail din regiunea Odesa, a declarat joi guvernatorul Oleg Kiper.

Potrivit guvernatorului regiunii, atacul cu drone ruseşti asupra portului Izmail, care a durat trei ore, a rănit și un șofer de camion.

Atacul a fost al patrulea asupra portului, situat în sudul regiunii Odesa, în ultimele cinci zile. Rusia şi-a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene din iulie, când s-a retras dintr-un acord care permitea Kievului să îşi exporte cerealele prin porturile din Marea Neagră.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.