Update: Discuțiile de la Soci dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan nu au ajuns la un acord privind reluarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, denunțat de Kremlin în luna iulie.
Putin a enunțat aceleași motive. Potrivit liderului de la Kremlin, pentru ca Federația Rusă să revină la acordul de cereale, în baza căruia Ucraina exporta cereale peste Marea Neagră, Kremlinul cere îndeplinirea condițiilor stabilite anterior, printre care ridicarea unor sancțiuni privind exportul de cereale din Rusia pe piețele europene.
Între timp, Reuters scrie că ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, așteaptă ca Volodimir Zelenski să discute cu Recep Tayyip Erdogan după întâlnirea președintelui turc cu Vladimir Putin, la Soci.
Update: Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că este „deschis la discuţii” despre acordul privind cerealele, pe care Moscova l-a abandonat în iulie şi pe care Ankara încearcă de atunci să-l relanseze, scrie Agerpres, citat de TV8.
„Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi problema acordului privind cerealele. Suntem deschişi la discuţii”, i-a spus Putin lui Erdogan la Soci.
De aproape o oră, liderul Turciei, Recep Erdogan, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au început întâlnirea oficială de la reședința lui Putin de la Marea Neagră din Soci.
Unul dintre subiectele centrale ale discuției este soarta așa-numitului „acord al cerealelor” și restabilirea coridoarelor de securitate din Marea Neagră pentru exportul de produse agricole ucrainene.
Este prima întâlnire bilaterală dintre Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan după o pauză de un an.
În ultimele săptămâni, înainte de aceste discuții, au avut loc consultări intense paralele între diplomații Turciei și Rusiei și între diplomații turci și reprezentanții UE, ONU, Ucrainei și Statelor Unite. Negocierile prevăd identificarea unei forme în care ar putea fi restabilit acordul de cereale, care a făcut posibilă exportul pe piața mondială a peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene.