Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, precizează că nu există niciun proiect de lege ce ar interzice cultivarea unei culturi în zonele secetoase ale țării, inclusiv a porumbului. Demnitarul susține că orice fermier poate semăna orice și că executivul va veni doar cu recomandări pentru agricultori, în funcție de regiunea unde activează, măsuri care ulterior se vor regăsi în politicile de subvenționare.
„Agricultorii din centru și cei de la sud au prelucrat terenurile și au muncit la fel, cu aceleași cheltuieli, dar fără precipitații la sud, costurile devin mult prea mari, iar profitabilitatea mică. Nu există vreo modalitate de a interzice unui agent economic să planteze ceva și nu există niciun fel de proiect de lege de a interzice. Să fie foarte clar. Eu vorbeam în general despre niște lucruri, despre problemele cu care se ciocnesc agricultorii pentru că făceam o analiză. Subvențiile au ajuns la 1,8 miliarde lei, însă materia primă merge la prețuri derizorii la export și nu au nimic cu piața noastră internă. Noi vom veni cu recomandări. Seamănă ce vrei, cum vrei, dar toate recomandările se vor regăsi în politicile de subvenționare. La baza sărăciei lor stă productivitatea foarte joasă. Nu se va interzice nimic, dar ne dorim ca agricultorii din sud să nu dea faliment și să fie profitabili”, a declarat Vladimir Bolea la TVR Moldova, citat de Unimedia.
Anterior, ministrul Agriculturii i-a chemat pe agricultorii din sudul țării să renunțe treptat la cultivarea porumbului, acolo unde precipitațiile necesare acestei culturi sunt sub limită. Mai mulți fermieri s-au arătat nemulțumiți de această atitudine susținând că statul vine doar cu interdicții pentru fermieri și mai puține măsuri de susținere.
Acum două zile, în 28 august, AIPA a anunțat fermierii să prezinte cererile pentru subvenții de diferite tipuri. În acest an, suma totală a ajutorului pentru agricultori de diferite categorii este de 1,8 miliarde lei.