În Irlanda s-a desfășurat anul trecut un recensământ și oficial sunt peste 60 de mii de oameni care s-au declarat vorbitori de limba română, a spus Natalia Luncaș Ionel, stabilită de mai mulți ani în această țară. În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, Natalia a afirmat că în comunitățile de moldoveni din Irlanda, este promovat foarte activ educația bilingvă, educația despre neam și de unde se trag rădăcinile.
„Anul trecut în Irlanda a fost făcut un recensământ și oficial sunt peste 60 de mii de oameni care s-au declarat vorbitori de limba română, indiferent de cetățenie, pentru că vorbitori de română care, de exemplu, avem noi băiatul nostru născut în Irlanda, care deține cetățenia irlandeză, dar și el va fi vorbitor de română, chiar dacă acum are doar un an de zile. Am întâlnit, din păcate, cazuri când s-au dezis din motivele lor personale de rădăcini și, da, ei cunosc că există undeva Moldova sau că bunicii lor sunt de acolo, dar nu au fost în Moldova de zeci de ani de zile. În același timp e foarte promovat și e foarte prezent, observ, în comunitățile active de moldoveni și români educația bilingvă, educația rădăcinilor, încât sunt mulți care au și trei pașapoarte – irlandez, moldovenesc și românesc”, a spus moldoveanca.
Natalia Luncaș Ionel susține că moldovenii stabiliți în Irlanda nu au uitat de unde au pornit și respectă țara și poporul care i-au primit. Totodată, potrivit ei, istoria moldovenilor într-o mare parte este asemănătoare cu istoria irlandezilor și din acest motiv integrarea în această țară nu este dificilă.