VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mai mulți oficiali moldoveni, interziși în Rusia: Ambasadorul Lilian Darii, convocat la Ministerul de Externe de la Moscova

Mai multor oficiali moldoveni le este interzisă intrarea în Federația Rusă. Decizia a fost anunțată vineri, 18 august, de Ministerul rus de Externe, fără a fi detaliat vreun nume privind persoanele vizate.

MAE rus subliniază că măsura a fost luată în legătură cu decizia Chișinăului de a reduce numărul de angajați în cadrul Ambasadei Federației Ruse în țara noastră.

Totodată, instituția anunță că l-a convocat astăzi la sediu pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, căruia i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu „hotărârile neprietenoase” ale Chișinăului.

Acest pas neprietenos duce la distrugerea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, aflate deja într-o criză profundă din cauza acțiunilor părții moldovenești”, mai notează sursa citată.

Menționăm că din 15 august, ambasada Federației Ruse la Chișinău are 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.

Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră. Măsura în cauză de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu este adoptată în corespundere cu prevederile articolului 11 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că ”în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză”, explică MAEIE.

L. Darius a fost informat că, ca răspuns asimetric, intrarea în Federația Rusă a fost închisă unui număr de funcționari ai Republicii Moldova.

вызове в МИД России Посла Молдавии в Москве
1603-18-08-2023

СООБЩЕНИЕ ДЛЯ СМИ

18 августа в МИД России был вызван Чрезвычайный и Полномочный Посол Республики Молдова в Российской Федерации Л.Дарий, которому заявлен протест в связи с ничем не обоснованным решением официального Кишинева радикально сократить численность сотрудников российских загранучреждений в Молдавии.

Акцентировано, что этот недружественный шаг ведет к дальнейшему разрушению российско-молдавских отношений, и без того находящихся в глубоком кризисе из-за действий молдавской стороны.

Л.Дарию сообщено, что в качестве асимметричной ответной меры закрыт въезд в Российскую Федерацию ряду официальных лиц Республики Молдова.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.