Am să recurg la un proverb banal – „Dacă tu nu te ocupi de politică, politica se ocupă de tine”, certificat, verificat și, oricât am închide geamurile, ușile, politica intră nu doar prin televizor, intră prin facturi, intră prin ceea ce spun vecinii, intră prin protestele care se produc sub ferestrele noastre și noi suntem nevoiți să reacționăm, mai ales noi, cei de la Vocea Basarabiei. Prin urmare, am luat o pauză în șirul de emisiuni de vară și revenim la discuțiile noastre tradiționale pentru Vocea Basarabiei, pentru Vocea Basarabiei unde Valentina Ursu, de regulă, vă ține la curent cu ceea ce se întâmplă la zi. Eu am zis să facem și un mic bilanț, pentru că sunt niște evenimente care merită toată atenția invitaților mei, care sunt Nicolae Negru și Vitalie Călugăreanu. Și credeam că evenimentul cel mai important pe care va trebui să-l discutăm o fi fiind rocada din guvern, dar iată că discuția despre ceea ce a făcut doctorul a eclipsat, a bulversat, a explodat discuțiile din spațiul public, deci avem două teme obligatorii, după aia ce mai propuneți dvs., inclusiv Găgăuzia, inclusiv noua bășcăneasă, nemulțumirea ei de a fi tratată cu o oareșicare indiferență de administrația de la Chișinău, inițiativa de a le se lua din borcanul cu miere ș.a.m.d. Avem foarte multe de discutat, încercăm să fim laconici, consistenți, dar nu vă constrâng la argumente.
Vocea Basarabiei: Începeți dvs. de unde vreți, dle Nicolae Negru. Ce credeți că ar merita atenție în primul rând?
Nicolae Negru: Bine, toate celea pe care le-ai menționat merită atenție, adică chiar și demisia a trei miniștri – din punctul meu de vedere, foarte enigmatică, nu suficient de bine argumentată – a fost o surpriză, am impresia, și pentru miniștri, și pentru clasa politică, pentru deputați, mai cu seamă că înainte de a-i demite pe cei trei miniștri (două ministre și un ministru) și prim-ministrul, și președinta i-au elogiat foarte mult, i-au lăudat foarte mult.
Vocea Basarabiei: Și după, așa, din politețe…
Nicolae Negru: Și după asta, și chiar atunci când depuneau jurământul noii miniștri, și atunci s-au auzit laude în adresa precedenților. Îmi amintesc cu această ocazie de un banc, când un țăran își vindea vaca și nu prea reușea el să atragă cumpărătorii și unul zice că „păi, acuși te ajut eu, uite cum trebuie să faci”. Și stă el acolo și zice: „Oameni buni, vaca asta dă 20 de litri de lapte, aproape că nu mănâncă nimic” ș.a.m.d., ș.a.m.d. Și atunci, țăranul zice: „Păi de vaca asta am și eu nevoie, n-o mai vând”. Și mă gândeam că prim-ministrul va zice că „nu, așa miniștri nu pleacă în demisie, las’ să lucreze în continuare”.
Vocea Basarabiei: Bine, în cazul ministrei de interne, ca și cum a existat nemulțumirea în legătură cu aeroportul, măcar un prilej.
Nicolae Negru: Am putea presupune, dar acolo este și șeful Poliției de Frontieră, care a rămas la postul său.
Vocea Basarabiei: Deocamdată nu știm cine acolo era mai implicat sau mai dator să fi intervenit, dar iată să fac un mini-sondaj: dvs. care sunteți super-informat, până la urmă v-ați lămurit măcar dacă rocada asta este echivalentă, dacă sunt la fel de buni și, mai ales, dacă Spînu revenit în funcție, este cât de cât argumentată revenirea lui după trena pe care a avut-o și pe care n-a tăiat-o definitiv?
Nicolae Negru: Dacă e vorba de Spânu, eu, de exemplu, consider că Spînu este, să zicem așa, atacat sau este în centrul atenției pe bună dreptate. El lucra pe segmentul cel mai vulnerabil, cel mai sensibil – energetica, infrastructura ș.a.m.d., a făcut și niște greșeli, și niște greșeli de comunicare, s-a procurat mai mult gaz decât am fi avut nevoie pe perioada de iarnă, dar iarăși toată lumea zicea și, apropo, tot așa a făcut și Europa, s-a asigurat, a cumpărat gaze, fiindcă se credea că o să fie o iarnă mai rece ca niciodată. Dar această lipsă de comunicare și de transparență desigur că îi joacă festa guvernării, când trebuie lucruri importante să le afli, de exemplu, de la un politician, care vine și prezintă acest lucru ca mare descoperire, când se vede, de fapt, că și unii miniștri erau la curent cu această problemă, numai că nu găseau de cuviință să spună cetățenilor.
Vocea Basarabiei: Maia Sandu a zis că pune mâna în foc că Andrei Spînu este nevinovat și nu a furat bani. Dvs. credeți în asigurările date de președintă?
Nicolae Negru: Dar de ce să nu cred? Există vreo dovadă în afară de informația care este furnizată de Ilan Șor, de exemplu? Eu mai degrabă o cred pe Maia Sandu, fiindcă Maia Sandu nu are niciun interes să pună mâna în foc pentru cineva care nu ar rezista acestor teste de integritate.
Vocea Basarabiei: Dvs. v-ați lămurit sau ați rămas cu enigme referitoare la ce s-a întâmplat?
Nicolae Negru: Nu, nu, eu nu m-am lămurit, eu zic că asta e problema, fiindcă, de exemplu, dacă pui un militar la Ministerul de Interne de ce îl pui?
Vocea Basarabiei: Pentru că așa a vrut Usatîi. Nu țineți minte cum a zis el: „Nu mai vrem ministru civil”?
Nicolae Negru: De obicei, într-o democrație parcă la ministerele de Interne, la Armată se pun oameni civili și e rezonabil, e un principiu, cred eu, corect. De ce a fost pusă o persoană care a gestionat, a coordonat această situație de criză, dar activitatea Ministerului de Interne nu se rezumă numai la coordonare, există și alte lucruri de făcut acolo și sunt foarte importante.
Vocea Basarabiei: Dar la Educație?
Nicolae Negru: Dacă la Educație a fost atât de bine, de ce îl schimbi, mai ales că e un deputat activ, îl cunoaștem, e inteligent ș.a.m.d., dar a lucrat puțin în domeniu? Dacă s-a vrut, dacă acest ministru nu făcea față, în primul rând trebuia să știm că el nu face față, dar nu îl lauzi, îl lauzi și pe urmă zici că hai să-l schimbăm. Așa ceva nu se profilează…
Vocea Basarabiei: Deci, Nicolae nu s-a lămurit. Vitalie Călugăreanu, ai cât de cât niște lămuriri, știi ce cărți ai în butuc?
Vitalie Călugăreanu: Sunt câteva elemente pe care le-am desprins din această dispută care s-a produs în spațiul public legată de rocada de la guvern. Prima concluzie pe care am extras-o este că PAS în continuare are deficit de oameni, că nu are suficienți oameni cu care să-i schimbe pe cei care se compromit pe parcursul guvernării, ceea ce este un proces firesc.
Vocea Basarabiei: Dar nici nu se duce cu împrumutul la Platforma DA?
Vitalie Călugăreanu: Nu, pentru că din afirmațiile făcute de Igor Grosu încă la începutul mandatului, ei vor să fie siguri că stăpânesc guvernarea, că ei controlează și li se va cere socoteală la final de mandat și ei trebuie să controleze cap-coadă acest proces, deși vedem că lucrurile nu sunt chiar bătute în cuie în sensul acesta, pentru că la energetică Parlicov nu este membru de partid și este cumva mai atașat de Partidul Schimbării, s-a mai întâmplat și la Calea Ferată a Moldovei, unde, iarăși, a fost trimis Oleg Tofilat, care este cumva tot atașat de formațiunea lui Gligor, adică sunt câteva elemente care arată că, da, cei din PAS au această problemă de cadre. În ceea ce privește Andrei Spînu, problema Andrei Spînu, aici eu am o nelămurire și nu e legată nelămurirea mea de integritatea lui Andrei Spînu, am avut ocazia să discut, am fost la un reality show, care va fi difuzat în curând, am avut posibilitatea să stau într-o cameră cu omul acesta și am discutat și lucruri pe care nu le-ar spune în mod normal, nu cred că este lipsit de integritate, dar Andrei Spînu este un personaj cu un antirating foarte mare din cauza faptului că s-a produs ceea ce s-a produs iarna, deciziile pe care le-a luat în criza energetică, nu știu dacă altcineva ar fi luat altfel de decizii și bănuiesc că…
Vocea Basarabiei: Doar Greceanîi s-ar fi descurcat…
Vitalie Călugăreanu: Nu știu dacă anume Andrei Spînu a luat toate deciziile care s-au semnat și luat iarna trecută, probabil s-a consultat în partid și a fost o decizie, pur și simplu a venit tot valul acesta de ură și nemulțumire față de el. Atunci au decis să dea drumul la roți, cum zicem noi, l-au dat într-o parte.
Vocea Basarabiei: Adică după ce l-au încărcat cu tot ce se putea, era conștient că își asumă o misiune ingrată și acum necurățat îl aduce înapoi, adică asta vă pare?
Vitalie Călugăreanu: Exact. Noi ne amintim că ceva mai înainte candidatura lui Andrei Spînu era discutată inclusiv pentru funcția de primar de Chișinău. Și eu știu sigur, în pauzele de publicitate mai discutăm cu cei din PAS și ei au confirmat că el era candidatura care trebuia să fie pentru funcția de primar al Chișinăului. Această nemulțumire față de Andrei Spînu a crescut și ei au renunțat la ideea de a-l trimite să candideze pentru primărie. De ce l-au luat? Eu, în genere, nu înțeleg de ce l-au luat de la minister, l-au dus la președinție, l-au ținut acolo un pic, l-au scos din președinție și l-au adus în minister înapoi, pentru mine…
Vocea Basarabiei: Ca un scafandru din camera de presurizare.
Vitalie Călugăreanu: Pentru mine asta nu se explică prin faptul că Andrei Spînu, așa cum spun aceștia din opoziție, ar controla o parte din deputații din fracțiunea PAS și Maia Sandu nu a avut încotro, pentru că altfel se rupea partidul ș.a.m.d., eu în asta nu cred.
Vocea Basarabiei: Păi, târgul e plin de asemenea zvonuri, că cineva o presează și pe Maia Sandu, și Spînu ar fi mafiotul care a impus candidatura sa.
Vitalie Călugăreanu: Așa bântuie zvonurile, eu nu cred în asta, eu cred că ei pur și simplu nu au oameni pe care să-i pună în aceste funcții.
Vocea Basarabiei: Dar, apropo, dvs. cum ați proceda sau cum credeți că ar fi trebuit să procedeze guvernarea, dacă tot există această percepție, de altfel cum operăm în sondajele despre percepția corupției, nu măsurăm corupția ca atare, măsurăm percepția corupției? Deci, dacă există percepția aceasta proastă a lui Spînu sau a unora, trebuie să meargă îndărăt și să meargă pe Spînu sau totuși să țină cont de faptul că percepția este proastă?
Vitalie Călugăreanu: Nu, asta este o bilă neagră pentru viitorul politic al PAS-ului, pentru că asta șifonează foarte mult imaginea partidului, inclusiv în perspectiva alegerilor…
Vocea Basarabiei: Deci, ca și fata popii, da, nu contează că popa n-are fată?
Vitalie Călugăreanu: Sigur că da! Da, în politică se întâmplă chestia asta, deci, cineva își asumă tot răul și este taxat pentru asta, se dă la o parte ca să salveze partidul, aici nu s-a întâmplat asta, din contra a fost scos în față.
Nicolae Negru: Da, dar el s-a dat totuși puțin la o parte, a mers la președinție, dar eu văd puțin altfel.
Vocea Basarabiei: Vă rog!
Nicolae Negru: Sunt de acord, Andrei Spînu a fost, din punctul meu de vedere, atacat foarte mult de aceea că era într-un punct-cheie și, de fapt, tot răul care venea, și acest rău nu venea numai din nemulțumirea legitimă a cetățenilor, era și o campanie dirijată, fiindcă prin Andrei Spînu se bătea în guvernare și noi știm cine făcea, lucrurile acestea se făceau din două părți, și se fac în continuare, oligarhii care nu vor să se împace cu situația că au pierdut puterea, și mai este și Rusia, să nu uităm.
Vocea Basarabiei: Adică Gazprom-ul a rămas cu țevile închise?
Nicolae Negru: Gazprom-ul a rămas cu țevile închise, a avut de suferit și aici miza este foarte mare, și mașinăria care a fost pusă împotriva lui Andrei Spînu și a PAS-ului, de fapt, este foarte puternică. Și noi acum, am impresia că chiar mulți oameni bine intenționați, dar naivi într-o măsură oarecare, și ei se alătură acestei campanii, că iaca Spînu, Spînu… Dar ce Spînu? Aduceți ceva, un argument că Spînu a furat. Eu zic, a făcut greșeli, dar sunt de acord cu Vitalie, nu știu dacă altcineva putea să facă mai bine și în afară de asta multe decizii s-au luat în partid, în fracțiune și eu cred că și Maia Sandu era implicată mai cu seamă în ceea ce ține de criza energetică, criza gazelor. Și acum Maia Sandu înțelege lucrul acesta, are o persoană pregătită, a acumulat o anumită experiență, să zicem, cu anumite calități, și această persoană este pur și simplu ștearsă și trebuie înlăturată, și asta e o vulnerabilitate pentru partidul politic PAS.
Vocea Basarabiei: Deci, dacă ar ceda Maia Sandu și ar spune că gloata vrea să-l dăm jos pe Spînu, asta ar fi mai rău?
Nicolae Negru: Da, ar fi o decizie, cum să zic, un câștig de moment, adică că punem pe altcineva, gloata…
Vocea Basarabiei: E satisfăcută…
Nicolae Negru: E satisfăcută, toată lumea strigă „Ura!”, dar ea pierde în principii, ea pierde în interiorul partidului, că adică iată a lăsat leilor sau a lăsat câinilor o persoană valoroasă, un om care a făcut multe pentru partid. Și eu cred că aici, dacă aș fi în locul Maiei Sandu, da, m-aș gândi și eu ce este important, este importantă într-adevăr și percepția cetățenilor, dar sunt importante și anumite principii care nu trebuie părăsite.
Vitalie Călugăreanu: Doar o paranteză aș mai face aici, cred că un alt argument care a contat pentru președinta Maia Sandu au fost proiectele care au fost începute, cu linia electrică de la nord, cu segmentarea distribuitorilor de gaz, aceste proiecte trebuie să continue și probabil Maia Sandu nu a găsit o altă persoană care ar putea să ducă aceste proiecte la bun sfârșit.
Vocea Basarabiei: Am înțeles.
Nicolae Negru: Există un moment care pentru mine ridică anumite semne de întrebare, modul cum erau distribuite unele proiecte sau aceste concursuri.
Vitalie Călugăreanu: Asta da…
Nicolae Negru: De pildă, acestea cu «Силовые машины», cum s-a luat acolo la Termocom să repare.
Vitalie Călugăreanu: Sau compania din India.
Nicolae Negru: Sau compania din India, acolo o diferență foarte mică de preț ș.a.m.d.
Vocea Basarabiei: Deci, Spînu ne este dator cu niște explicații, chiar…
Vitalie Călugăreanu: Da, absolut!
Nicolae Negru: Da, chiar despre asta vorbeam, că Spînu este dator cu explicații și faptul că nu era transparent, asta nu-i în folosul lui, adică există această impresie că el ascunde ceva acolo sau care consideră el că asta nu-i important și lumea oricum se va împăca cu asta.
Vitalie Călugăreanu: Aici e vorba iarăși mai mult de percepție, el a oferit niște explicații, inclusiv în emisiunea mea a explicat că aceste contracte cu «Силовые машины» și contractul cu compania din India pentru linia electrică, și alte, relația cu Gazprom ș.a.m.d., păstrarea lui Vadim Ceban la Moldovagaz, ceea ce iarăși pentru mine a fost, dar la nivel de percepție el nu a reușit să combată avalanșa de informații, să zicem false, despre…
Vocea Basarabiei: Tendențioase.
Vitalie Călugăreanu: Tendențioase în care el ar fi cumva omul corupt, care face niște lucruri, nu a reușit să facă chestia asta.
Vocea Basarabiei: Adevărul este că pe măsură ce o să ne apropiem de campania electorală, sigur că pe seama lui Spînu și a rocadelor astea se va bate multă monedă și cine poate să rămână distant și rece la aceste încercări, sigur că bravo lor, dar, din păcate, este intoxicat mult spațiul mediatic. Și trecem la Comrat, alt exemplu iată cum se intoxică foarte intens spațiul acesta. A fost, de exemplu, inaugurarea, femeia aceasta care a zis că este ancora reformelor, și eu nu puteam să nu reacționez și am zis că atunci ea este o plută, și scena cu mâna aia, de altfel, era Biblia sau era Ologenia?
Nicolae Negru: Era Constituția!
Vocea Basarabiei: Constituția, da?
Nicolae Negru: Da, nu voia să țină mâna pe Constituție.
Vocea Basarabiei: Da, a uitat…
Nicolae Negru: A uitat, pe urmă nu a pupat drapelul Republicii Moldova.
Vocea Basarabiei: Da, astea toate care sunt inofensive se constituie într-un puzzle nu tocmai favorabil. Și atunci ea vrea, vezi Doamne, să fie tratată, cu caleașca s-o aducă la ședința guvernului s-o vedem. Dvs. cum vedeți, ce o să se întâmple mai departe?
Nicolae Negru: Din punctul meu de vedere, a făcut corect prim-ministrul, că despre el e vorba.
Vocea Basarabiei: Face parte din oficiu, da.
Nicolae Negru: Din executiv, ea este membră a guvernului oficial, să zicem așa. Din punctul meu de vedere, e corect că nu a mers la această inaugurare, în primul rând nu este obligat, nu se spune nicăieri că el trebuie să fie prezent, se spune în regulamentul Autonomiei Găgăuze că inaugurarea sau, să zicem, oficializarea se face într-o ședință specială a Adunării Populare cu prezența judecătorilor Curții de Apel.
Vocea Basarabiei: Și nu scrie că e neapărat covor roșu și rochie albă?
Nicolae Negru: Și nu e scris altceva nimic acolo. E adevărat că scrie că peste 30 de zile, nu știu de ce s-a întins această inaugurare. În afară de aceasta, au existat anumite probleme cu integritatea sau, mai bine zis, cu corectitudinea acestor alegeri, s-a vorbit, instituțiile statului, instituții importante ale statului au vorbit și despre finanțare, apropo, ea a cheltuit mai mult decât ceilalți 7 candidați luați împreună, mai mult decât ei cu peste 200 de mii de lei.
Vocea Basarabiei: Hai să zicem, nu ea, ci altcineva.
Nicolae Negru: Păi, altcineva, da. Asta-i una. Deci, sunt încă probleme și procurorul general interimar a zis că cercetările continuă, ancheta continuă, 11 persoane figurează acolo în dosar, e vorba și de mituirea alegătorilor, asta pe de o parte, pe cealaltă parte, toată lumea înțelege și, de fapt, și Ilan Șor a zis că, „votând-o pe Evghenia Guțul, mă votați pe mine”. El era implicat în această alegere și, îți dai seama, Partidul Șor este declarat neconstituțional, dar un reprezentant al Partidului Șor este în guvern, în afară de asta, premierul participă la inaugurare, unde trebuia, se anunțase că va rosti un discurs, Șor se va adresa găgăuzilor, chiar Șor personal. Vă imaginați cum ar arăta un prim-ministru când lui i se adresează un criminal, de fapt, judecat pentru 15 ani ș.a.m.d.? Deci, lucrurile nu sunt încă clare și de aceea e normal ca guvernarea să păstreze o oarecare distanță, asta-i din punctul meu de vedere.
Vocea Basarabiei: Poate mie mi-a scăpat, ați auzit cumva măcar o zdreanță de cuvânt Guțul să explice tocmai paradoxul acesta că ea rămâne bașcan din partea unui partid care este maculat?
Nicolae Negru: Bine, dar acum se adoptă o lege, un proiect a fost adoptat în prima lectură, proiectul care elaborează, să zicem, într-un fel interpretează decizia Curții Constituționale ce înseamnă a declara un partid în afara legii, un partid neconstituțional, adică se spune că nu vor participa 3 ani la alegeri membrii executivului acestui partid, persoane care au fost alese ș.a.m.d.
Vocea Basarabiei: Adică punerea în aplicare a acestei decizii.
Nicolae Negru: Da, punerea în aplicare a acestei decizii. S-ar putea întâmpla că va apărea o problemă și cu Evghenia Guțul, ce se face cu ea? Cred că Curtea Constituțională va trebui să revină – ce se face cu un reprezentant, iese ea din partid sau poate că se organizează alte alegeri?
Vocea Basarabiei: Dar la faza asta cum credeți, s-ar fi putut măcar să spună: „Da, există o asemenea problemă, avem tot respectul pentru Curtea Constituțională, că am pus mâna pe Constituție, haideți să așteptăm vremuri mai bune, dar noi între timp să ne vedem de treabă, construim în raportul promis sau băgăm becurile la stâlp”? Așa ceva ar fi fost firesc sau nu vă așteptați de la dna Guțul?
Nicolae Negru: Păi, dar ce să te aștepți de la dna Guțul, că ea nu vorbește în numele său, ea vorbește în numele lui, din partea lui?
Vocea Basarabiei: Inteligența artificială, am înțeles. Vitalie, dumneata cum vezi această, nici nu știu cum să-i spun, adunătură de elemente de Saltîkov-Șcedrin?
Vitalie Călugăreanu: În primul rând, noi trebuie să fim conștienți că avem o problemă la sud, în Găgăuzia, și această problemă, noi ceea ce vedem, ce am văzut acum e doar un început, se țintește mult mai departe, în alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare și pentru a folosi acel teritoriu, acea predispoziție a alegătorilor pentru a deturna cursul proeuropean al Republicii Moldova. Acum, legat nemijlocit de aceste alegeri, eu înțeleg argumentul celor din PAS, înțeleg argumentul premierului și al președintelui de a nu merge la inaugurare și e firesc să nu meargă în condițiile în care…
Vocea Basarabiei: Descrise cu lux de amănunte de Nicolae.
Vitalie Călugăreanu: Da, exact! Dar eu nu înțeleg argumentul sau explicația pe care ei au dat-o, că „nu ne așezăm sau nu colaborăm cu criminalii”. Dacă spui asta, înseamnă că trebuia să le oferi acelor oameni din Găgăuzia o alternativă, or PAS nu a avut un candidat pentru alegerile din Găgăuzia și în cazul acesta cam nu este OK să vii cu un argument de genul celui pe care l-au evocat cei din PAS. Acum, faptul că dna Guțul este controlată și coordonată, și ghidată, și împinsă de Ilan Șor, evident că asta contează. Eu nu știu cât timp va fi dna Guțul bașcan al Găgăuziei, dar presimțirea pe care o am și am văzut interviul pe care l-au făcut colegii noștri cu procurorul general, mai avem niște surse prin CNA legate de acele percheziții și ne mai spun câte ceva, eu nu cred că mandatul dnei Guțul va fi foarte lung în funcția de bașcan, dosarul penal este pornit, cauza penală, mă rog, cum se exprimă ei, și cred că această cauză penală va merge înainte, sunt niște argumente, din câte înțeleg, în acest dosar care contează, au fost niște percheziții care au scos la iveală niște lucruri, sunt niște martori care au spus niște lucruri, de asta cred că în curând vom avea parte de altfel de surprize legate de mandatul bașcanului. Și trebuie să ținem cont de faptul că Maia Sandu nu a semnat totuși decretul, ceea ce înseamnă că dna Guțul nu va fi membru al guvernului. (…)