Uniunea Europeană a mobilizat, din octombrie 2021 și până în prezent, peste 1,2 miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile și credite în condiții avantajoase pentru Republica Moldova. Despre aceasta a menționat astăzi deputatul european, Siegfried Mureșan.
Potrivit europarlamentarului, banii au fost alocați pentru nevoile cele mai importante ale Republicii Moldova și ale cetățenilor, precum stabilizarea macrofinanciară a țării, măsuri de sprijin pentru oamenii afectați de creșterea prețului la energie, măsuri de creștere a siguranței în contextul amenințărilor de securitate generate de război, dar și pentru investiții în modernizarea țării, în infrastructură și în tranziția spre o economie verde.
Siegfried Mureșan mai subliniază că în perioada 2014-2020 UE a oferit sprijin în valoare de 700 de milioane de euro pentru R. Moldova.
„Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova încă dinainte de începerea crizei energetice și a războiului din Ucraina. Chiar dacă ritmul lent al reformelor implementate de guvernele de la Chișinău în perioada 2014 – 2021 a frânat procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Uniunea a sprijinit financiar încă din 2014 proiectele de modernizare a țării și de creștere a nivelului de trai al oamenilor. În perioada 2014 – 2020, după semnarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, au fost alocate fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 500 de miliarde de euro și au fost puse la dispoziție alte 200 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase. Acești bani s-au concretizat în peste 700 de kilometri de drum reabilitați, troleibuze noi în Chișinău și Bălți, peste 200 de școli și grădinițe care beneficiază de sisteme noi de încălzire, pe biomasă, sau sprijin pentru întreprinzători”, mai subliniază Mureșan.
Totodată, europarlamentarul menționează că în 2024 sprijinul UE pentru țara noastră va crește semnificativ.
„Republica Moldova a demonstrat că merită o perspectivă clară privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. De aceea, noi, Parlamentul European, am cerut în mai multe rânduri anul acesta să începem negocierile de aderare cu Republica Moldova până în 2024, după îndeplinirea celor 9 recomandări de reforme transmise de către Comisia Europeană.
Trebuie, de asemenea, să continuăm să ajutăm Moldova cu fonduri europene. Salut, astfel, propunerea Comisiei Europene de luna trecută privind relocarea a 600 de milioane de euro din Instrumentul de Vecinătate pentru sprijinirea Republicii Moldova și a altor state din vecinătatea UE, în contextul revizuirii Cadrului Financiar Multianual (CFM) al Uniunii Europene 2021 – 2027. Ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE din 2024, obiectivul meu este să obținem revizuirea CFM până la finalul acestui an, tocmai pentru a avea o alocare adecvată pentru Moldova în Bugetul UE din 2024”, a mai scris Mureșan.