VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 511: Kremlinul acuză Occidentul că închide ochii la „atacurile teroriste” ale Ucrainei asupra Rusiei

Update: Kremlinul a acuzat miercuri Occidentul că este gata să închidă ochii în continuare la ceea ce a numit „atacuri teroriste” comise de Ucraina în interiorul Rusiei, informează agenţia Reuters.

Două persoane au fost ucise şi un minor rănit luni după ce Moscova a anunţat că Ucraina a folosit drone navale pentru a ataca Podul Crimeei ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014. Kievul spune că Crimeea este ucraineană şi că intenţionează să o ia înapoi cu forţa.

„Occidentul colectiv este gata să închidă ochii la orice atacuri teroriste pe care regimul de la Kiev le comite în ţara noastră. Acest lucru nu este ceva nou, s-a mai întâmplat şi aşa va continua.

Înţelegem foarte bine asta”, le-a declarat reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, răspunzând la întrebarea „cum evaluează Kremlinul lipsa de reacţie a Occidentului la detonarea Podului Crimeei” şi „uciderea a doi ruşi în acest atac”, notează digi24.ro.

Update: Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent dublu al Rusiei pe care îl acuză de culegerea de informații care să fie transmise forțelor armate ruse în vederea lansării unui nou atac aerian asupra „centrelor decizionale” din regiunea Nikolaev.

„În timpul măsurilor contrasubversive din teritoriul de primă linie al regiunii, un alt agent al Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (mai bine cunoscut sub numele de GRU) a fost reținut. Sarcina sa principală a fost să stabilească coordonatele exacte ale clădirilor administrative ale organelor executive locale și intervalele de timp ale prezenței maxime a funcționarilor acolo”, afirmă SBU într-un comunicat remis presei.

Update: Rusia ar fi folosit rachete anti-navă P-800 Oniks în noul său atac asupra Odesei, potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare rusești:

Update: Rusia susține că ONU are la dispoziție trei luni pentru a pune în aplicare termenii unui memorandum care ar facilita exporturile agricole rusești, dacă vrea ca Moscova să reia discuțiile pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, scrie Reuters.

„Însuși Memorandumul Rusia-ONU precizează, și voi cita, că acordul va fi în vigoare timp de trei ani, iar în cazul în care una dintre părți intenționează să-l rezilieze (fie Rusia, fie sau ONU), trebuie să dea un preaviz de trei luni. Am dat o notificare.

În consecință, ONU mai are trei luni pentru a obține rezultate concrete. Prin urmare, oamenii nu ar trebui să alerge la microfoanele de la Secretariatul ONU, ci să folosească aceste trei luni pentru a obține rezultate concrete. Dacă există rezultate concrete, vom reveni la discuția despre această problemă”, a declarat pentru Radio Sputnik Maria Zaharova, notează Hotnews.ro.

Forțele ruse au lansat pentru a doua noapte consecutiv atacuri aeriene masive asupra Odesei, în special asupra infrastructurii celui mai mare port din Ucraina.

”A fost o noapte infernală, atacul a fost foarte puternic, cu adevărat masiv”, a declarat Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale Odesa, citat de Reuters.

După Odesa, atacurile au fost reluate și asupra Kievului cu drone. Aparatele au fost distruse de sistemele antirachetă ale Ucrainei.

”O noapte grea de atacuri aeriene pentru întreaga Ucraină. Cel mai complicat este în sud, în regiunea Odesa. Dar inamicul nu a uitat nici de Kiev. A atacat din nou capitala cu drone Shahed. Degeaba. Chiar și la periferia capitalei, apărarea aeriană a detectat și a distrus toate dronele inamice”, a declarat șeful administrației militare din Kiev, Serghei Popko.

Atacurile asupra Odesei, unul dintre principalele porturi ale Ucrainei pentru exportul de cereale, au urmat angajamentului Rusiei de a se răzbuna după explozia de luni podul Kerci care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, atac pe care Moscova l-a atribuit Ucrainei.

La scurt timp după ce podul a fost lovit, Moscova s-a retras dintr-un acord privind cerealele de la Marea Neagră care permitea exporturile sigure ale Ucrainei, o mișcare care, potrivit Națiunilor Unite, riscă să provoace foamete în regiune.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.