VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cum comentează președinta Maia Sandu numirea lui Andrei Spânu, Dan Perciun și Adrian Efros

Dan Perciun, ministrul educației și cercetării, Andrei Spânu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale și Adrian Efros, ministrul afacerilor interne, au depus astăzi jurământul în fața președintei Maia Sandu și prim-ministrului Dorin Recean.

În cadrul discursului său, Maia Sandu a mulțumit foștilor miniștri Anatolie Topală, Ana Revenco și doamnei Lilia Dabija pentru munca pe care au făcut-o în toată această perioadă.

Totodată, șefa statului a comentat numirea celor trei noi miniștri.

Potrivit ei, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, cunoaște sistemul educațional, încă din 2014, atunci când, imediat după absolvirea Universității Cambridge, a venit la Ministerul Educației în funcția de șef al departamentului E-transformare, pe perioada în care Maia Sandu era ministru al educației.

Experiența lui în domeniul politicilor publice și în administrarea și îmbunătățirea proceselor instituționale a fost confirmată și în Parlament. Acolo unde Dan a condus Comisia protecție socială, sănătate și familie. Cele mai importante inițiative și cele mai importante reforme care au fost pornite în acest domeniu au fost pornite cu contribuția lui Dan. Și aici vorbim despre sistemul de oferire a compensațiilor pe perioada rece a anului, un sistem care a fost elaborat în timp record și care a fost lăudat, inclusiv, de către partenerii noștri internaționali. Creșterea pensiilor, creșterea indemnizațiilor, noua alocare de resurse pentru familiile cu copii și multe alte lucruri. Aici a fost contribuția mare a lui Dan”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a subliniat că domeniul educației este foarte important, iar Dan Perciun va face față provocărilor.

Am certitudinea că inițiativa, insistența și capacitățile lui Dan de a învăța și de a pătrunde în cel mai mic detaliu, dar, în același timp, de a vedea lucrurile în ansamblu o să ne ajute să accelerăm lucrurile în domeniul educației și cercetării. Pentru noi educația este foarte importantă, pentru că doar așa vom putea să devenim competitivi – doar dacă tinerii noștri vor avea șansa să obțină competențe suficient de bune și în învățământul general și în învățământul profesional tehnic, și în învățământul superior. Doar așa putem să creștem competitivitatea economiei noastre și doar așa putem să rezolvăm celelalte probleme cu care ne confruntăm”, a mai menționat Maia Sandu.     

Cât despre Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Maia Sandu susține că și-a adus un aport foarte mare în rezolvarea crizei energetice, contribuind la diversificarea țării cu gaze naturale.

Andrei Spânu fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent. Și mă refer, în special, la sistemul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine încercând să rezolve probleme extrem de complicate și le-a rezolvat într-o perioadă în care am văzut prețuri la resursele energetice foarte mari și, respectiv și deciziile noastre au fost dificile. Andrei Spînu a reușit să asigure țara cu resurse energetice în pofida crizei energetice și în pofida șantajului Moscovei. Nu am rămas nici fără gaze și nici fără energie electrică și, cel mai important, am reușit pentru prima dată în 30 de ani să diversificăm asigurarea țării cu gaze naturale. Nu mai depindem de Moscova. Repet, pentru prima dată în 30 de ani și aici este meritul tău, Andrei, în primul rând. Am  început să lucrăm serios și pentru diversificarea celorlalte surse și aici mă refer și la proiectul care ne conectează cu România linia Chișinău – Vulcănești, și multe alte lucruri. Am îndeplinit toate condițiile Uniunii Europene pe subiectul reformei energetice. Andrei a administrat și portofoliul care ține de dezvoltarea regională, de infrastructură. „Satul European” – este un program de succes, cele 300 de kilometri de drumuri care au fost construite în acești doi ani și șantiere care au fost deblocate, care erau înghețate timp de cinci – șapte ani. Toate aceste proiecte care au fost inițiate trebuie să continue, să continue cu o viteză și mai mare. Pentru noi este important să reușim cu proiectele de infrastructură la nivel național: drumuri, cale ferată, poduri și la fel să continuăm cu proiectele de infrastructură la nivel local, în fiecare comunitate, pentru că asta înseamnă condiții bune de viață pentru cetățeni. Asta sporește șansa noastră ca oamenii să vrea să rămână acasă, să muncească aici, să-și formeze familia aici și să trăim într-o societate fericită și comodă”, a comentat Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne, are experiență vastă în domeniul securității și menținerii păcii.

Domnul Efros s-a manifestat în ultimii doi ani, în special, ca un foarte bun coordonator al Centrului unic de gestionare a crizei după invazia Rusiei în Ucraina și, mai ales, gestionarea crizei refugiaților. Domnul Efros a participat în misiuni de menținere a păcii și știe foarte bine care este prețul păcii. În Ministerul Afacerilor Interne au fost inițiate procese importante, am văzut că au crescut capacitățile de asigurare a securității cetățenilor. În această perioadă, ministerul și instituțiile subordonate au reușit să combată tentativele de destabilizare a Republicii Moldova, au reușit să mențină ordinea publică și siguranța cetățenilor. Aceste acțiuni hibride de încercare de destabilizare vor continua. Avem un război în țara vecină și provocările sunt mari și va trebui să consolidăm, în continuare capacitățile, să facem totul ca cetățenii Republicii Moldova să se simtă în siguranță în Republica Moldova”, a mai subliniat președinta.

Totodată, Maia Sandu a menționat că are așteptări mari de la cei trei noi miniștri. 

Avem așteptări mari și noi aici, dar și cetățenii. Sunt domenii importante, așa cum am spus mai devreme. Trebuie să reușim să facem față problemelor curente, trebuie să reușim să transformăm domeniile pe care le veți administra de astăzi înainte și trebuie să reușim împreună să facem suficiente reforme ca să putem îndeplini obiectivul nostru pe termen mediu, care este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Și fiecare dintre domeniile pe care le conduceți au responsabilități foarte concrete și importante pe această cale. Eu vă mulțumesc pentru că v-ați asumat această provocare și vă urez mult succes!”, a conchis Maia Sandu în cadrul ceremoniei de învestire.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.