VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VOCEA MEDICULUI / Obezitatea, o problemă de sănătate la nivel mondial / AUDIO

Obezitatea de obicei rezultă din supra-alimentație (mai ales o dietă nesănătoasă) și lipsa de activitate fizică.

În lumea modernă apar tot mai multe alimente ieftine și bogate în calorii (de exemplu fast-food sau junk-fud), care conțin excesul de sare, zahăr sau grăsimi combinate cu stilul de viață sedentar, creșterea urbanizării și folosirea transportului nu este de mirare că obezitatea a crescut rapid în ultimele cîteva decenii în întreaga lume.

În societatea noastră , o mulțime de oameni cred că excesul de greutate este o problemă de aspect,  dar fiind excesul masei corporale este de fapt o preocupare medicală, deoarece aceasta poate afecta grav sănătatea unei personae Atunci cînd oamenii îngeră mai multe calorii decat arde, organismele lor stochează caloriile în plus ca grăsime. În cele din urmă, organismul ajunge la un punct în cazul în care cantitatea de grasime corporală poate avea un efect negativ asupra sănătății unei persoane. Doctorii folosesc termenii „supraponderali” sau „obezi” pentru a descrie.

După cum probabil ați auzit, mai mulți oameni sunt supraponderali astăzi decât oricând.  Experții numesc aceasta o „epidemie de obezitate” . Această problemă de sănătate afectează tinerii precum și adulți – o treime din totalul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani sunt supraponderali sau obezi. Așa că oamenii mai tineri sunt în curs de dezvoltare a problemelor de sănătate care afectau doar adulți, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivel ridicat de colesterol, și diabet de tip 2.

Măsuri și inițiative în profilaxia Obezității

Niveluri de prevenţieMijloace de prevenţie
IndividualMersul pe jos sau efectuarea de activităţi fi zice cel puţin 30 de minute pe zi (o oră pentru copii), minimum cinci zile pe săptămână; Activităţi fi zice, împreună cu familia sau cu prietenii; Introducerea de legume şi fructe în dietă şi întocmirea unui regim alimentar variat; Mesele împreună cu familia cât mai des posibil, limitarea porţiilor, evitarea gustărilor (snacks-uri) bogate în grăsimi între mese; Consumul de apă şi evitarea băuturilor răcoritoare cu zahăr; – Limitarea timpului petrecut vizionând emisiuni TV sau în faţa calculatorului
ŞcoalăEliminarea alimentelor nesănătoase, ca băuturile racoritoare îndulcite şi gustările cu un conţinut ridicat de grăsimi sau în zahăr, de la chioşcuri şi automate; Furnizarea de gustări sănătoase (fructe şi legume proaspete, lapte degresat, apă) şi îmbunătăţirea conţinutului nutriţional al prânzurilor, de la cantina şcolară; Introducerea unei ore de educaţie fi zică zilnică, pentru a maximiza participarea elevilor
Comunitate, familieEducarea părinţilor privind componentele meselor sănătoase, rolul lor de model şi strategiile noncoercitive de hrănire; Încurajarea meselor în familie şi descurajarea vizionării emisiunilor de televiziune în timpul meselor; Copiii nu vor fi obligaţi să mănânce totul din farfurie (sau biberon). Favorizarea integrării activităţii fi zice în rutina vieţii de familie.
Sectorul alimentarÎmbunătăţirea ofertei de alimente sănătoase (prin dezvoltarea şi încurajarea producţiei şi distribuţiei de produse sărace în grăsimi saturate, fructelor şi legumelor, inclusiv prin stimulente economice) ; Ajutarea consumatorilor să aleagă alimente sănătoase (de exemplu, introducerea unui sistem de etichetare clar şi informativ pe toate produsele).
Sectorul mass mediaRestricţionarea publicităţii pentru produsele sărace în nutrimente şi bogate în energie, mai ales în momentul în care această publicitate este destinată tinerilor; Promovarea unui stil de viaţă sănătos (de exemplu, prin intermediul programelor TV).
GuvernamentalElaborarea şi punerea în aplicare a programelor şi a politicilor de sănătate, pentru prevenirea excesului de greutate; Integrarea prevenirii excesului de greutate în politicile şi programele din toate sectoarele.
Servicii de sănătatePromovarea programelor vizând menţinerea unei greutăţi normale, unei activităţi fi zice regulate şi a unei alimentaţii sănătoase; Screeningul, monitorizarea regulată, consilierea şi tratamentul excesului de greutate la toţi copiii.

Program unui mod de viață sănătos

  1. Dimineaţa deschidem geamul, aerisim , facem exerciţii simple de gimnastică de înviorare, ne spălăm bine pe tot corpul, dinţii îi periem minuţios, ne îmbrăcăm cu lucruri curate;
  2. Luăm cu toţii micul dejun, într-o atmosferă plăcută. Începem ziua cu dreptul;
  3. La ora 10.00, fie că suntem la şcoală sau la birou, luăm o mică gustare care poate fi pregătită de acasă: un fruct sau un mic sandwich asezonat cu multa salată;
  4. Ne hidratăm tot timpul zilei, bând cel puţin 1,5 – 2l de apă;
  5. Prânzul uşor nu trebuie ratat. Legumele proaspete mereu sunt prezente în meniu;
  6. După-amiază o nouă gustare: fructele ne vor aduce vitamine;
  7. Orele alocate studiului copilului – timpul petrecut de acesta la televizor, calculator sau jocuri, vor fi atent monitorizate şi limitate de către noi, părinţii. Asigurăm zilnic timpul necesar de joacă cu prietenii, pentru activităţi fizice! Săptămânal, organizăm activităţi culturale care vor aduce un plus în dezvoltarea sa personală, a întregii familii.
  8. Înainte de masa de seară şi în week-end, ne plimbăm, ne jucăm cu copilul în aer liber, practicăm alături de el sau separat, sporturile preferate. Noi suntem modelul;
  9. Seara, până la ora 19.00, este bine să luăm masa în familie. Ne aşezăm cu toţii la masă, avem discuţii plăcute, ne facem planuri la care copilul va participa încântat, ca şi la prepararea mâncării sau la strânsul mesei. La fiecare masă, este preferabil ca felurile de mâncare să fie gătite în casă, să fie uşoare şi servite în cantităţi moderate;
  10. Încheiem ziua împreună, acordănd timp igienei personale. După câteva momente calde de tandreţe, profităm toţi de un somn bun de cel puţin 7-8 ore, în camera aerisită în prealabil.

Luminița Suveică, doctor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.