Guvernul a votat proiectul Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie, document ce, potrivit executivului, va permite implementarea celei de-a treia etape a mecanismului de vetting și ultima parte a reformei sistemului de justiție.
Proiectul prevede că subiecții care nu vor promova evaluarea externă vor fi eliberați din funcțiile deținute. În context, proiectul stabilește perioada de aplicare a interdicției de a activa în funcția de judecător sau procuror și alte funcții de demnitate publică de la 5 la 7 ani, din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii sau Consiliului Superior al Procurorilor.
„Exercițiul de evaluare a integrității va fi unul excepțional, unic și limitat în timp. Scopul acestuia este de a spori calitatea actului de justiție și de a crea mecanismul pentru efectuarea, până la 31 decembrie 2025, a evaluării externe a integrității etice și financiare a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie. Totodată, vom asigura menținerea în funcție a judecătorilor și procurorilor imparțiali și integri, fapt care va justifica și majorarea ulterioară a salariilor acestora. Vom depune efort pentru a spori încrederea cetățenilor în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii”, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul ședinței de Guvern.
Mecanismul evaluării este similar celui stabilit în Legea privind evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), decizia finală în privința carierei judecătorilor și procurorilor urmând a fi luată de CSM și CSP, în calitate de organe de autoadministrare cu mandat constituțional.