Acum 10 ani a fost pornită o luptă împotriva corupției de la examenele de Bacalaureat, proces criticat de grupuri de părinți și elevi și de politicieni populiști, însă care, peste ani, s-a adeverit a fi corect și care a dat rezultate. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul unei festivități de premiere a absolvenților care au luat nota 10 la toate examenele de bacalaureat din acest an.
În discursul ei, președinta a îndemnat tinerii să își continue studiile în universitățile din Moldova, ca să contribuie, după aceea, la prosperarea țării.
„Acum zece ani, noi aici, cu ministrul și alți colegi de la Ministerul Educației, porneam lupta împotriva copiatului, a corupției la examenele de la bacalaureat. Mulți copii atunci s-au supărat pe noi. S-au supărat și unii părinți, și unele partide politice mai populiste, care încercau să strângă voturi folosind educația, dar în timp aceste măsuri s-au adeverit a fi corecte. Noi ne-am dorit și ne bucurăm că azi tinerii merge la examene având încredere că vor fi notați pe dreptate, că munca lor va fi apreciată după efortul pe care l-au făcut, și nu după dimensiunea buzunarului părinților sau capacitatea de a copia. Avem suficiente probe că a meritat să facem acest efort și sper că și dvs. apreciați faptul că acest examen este unul corect și ați putut să munciți, știind că veți fi apreciați pe bună dreptate”, a declarat președinta Maia Sandu, citată de newsmaker.md.
Portalul amintește că reforma examenului de bacalaureat a început în 2013, pe când ministru al Educației era Maia Sandu. Reforma, care a presupus instalarea camerelor video în sălile de examene, a fost dur criticată atât de elevi și părinți, cât și de unele cadre didactice, dar și politicieni. În primul an de la implementarea reformei, 2013, doar 58 la sută din absolvenții de liceu au reușit să susțină bacalaureatul în prima sesiune de examene, față de 89 la sută în 2012. Atunci Sandu declara că rezultatul reprezintă „tabloul real” al învățământului din Moldova, în timp ce comuniștii îi cereau insistent să plece din funcție.