VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: Amalgamarea localităților este un proces extrem de necesar

Amalgamarea este un proces extrem de necesar Republicii Moldova, susține Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Potrivit lui, în curând, în satele mici vor fi mai mulți funcționari decât locuitori, iar banii satelor se duc pe întreținerea aparatului primăriilor și nu pe dezvoltarea localităților.

Expertul susține că prin amalgamarea voluntară a localităților, concept pe care Guvernul și-a propus-să-l realizeze după alegerile locale din toamnă, în decurs de patru ani, dorește să încurajeze primăriile, în special pe cele mici, să ne unească într-o comună, pentru a economisi resurse financiare pentru investiții la nivel local. Totodată, Guvernul va aloca altele circa 250 de milioane de lei satelor și comunelor amalgamate pentru dezvoltarea localităților. „Republica Moldova trebuie să-și rezolve problema legată de depopularea țării. În toate localitățile numărul populației scade, cu excepția municipiilor Chișinăul și Bălți, unde numărul locuitorilor crește în baza migrației interne”.

În prezent, potrivit expertului, în țară nu sunt mai mulți de 2,2 milioane de cetățeni. De trei ani avem cel mai dramatic spor natural negativ al populației. Migrația externă, migrația internă, migrația temporară și scăderea numărului populației a dus la ceea că la noi primăriile pur și simplu rămân fără oameni. Avem circa 500 de sate unde populația este mai mică de 1000 de oameni. După recensământul din 2024 vom fi mai triști când vom afla câți oameni suntem cu adevărat în țară”.

Analistul economic mai afirmă că scăderea numărului populației este o presiune administrativă. În cazul amalgamării, pe țară, numărul funcționarilor, la o mie de locuitori, va scădea cu 50%. Cu cât primăria este mai mică cu atât presiunea financiară și administrativă este mai mare și banii se cheltuie pentru înțreținerea aparatului administrativ și nu se fac investiții în localitate.

Veaceslav Ioniță a mai menționat că ori municipalizarea, inițiativa coaliției pentru descentralizare, sau amalgamarea, inițiativa Guvernului, sunt instrumente necesare care pot permite utilizarea mai eficientă a banilor la nivel local.

Proiectul care prevede amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost votat de Parlament în primă lectură. Potrivit inițiativei, amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi (sate/comune și orașe/municipii), în baza deciziilor consiliilor locale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.